NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Galaxia NGC 7640 din Constelația Andromeda

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Galaxia NGC 7640 din Constelația Andromeda

Constelația Andromeda este una dintre cele 48 de constelații "antice" și nu trebuie confundată cu galaxia vecină Căii Lactee, care a primit același nume. În această fotografie realizată de telescopul orbital Hubble poate fi observată galaxia spirală NGC 7640 aflată în constelația Andromeda.

Sursa foto: www.nasa.gov

Constelațiile "antice" poartă această denumire deoarece au fost catalogate încă din Antichitate și au fost consemnate de Ptolemeu în lucrarea sa "Almagesta". Constelația Andromeda poartă numele unei frumoase prințese a Etiopiei, fiica regelui Cepheus și a reginei Cassiopeia din mitologia elenă, salvată de Perseu după ce a fost oferită drept ofrandă unui monstru marin.

Astronomii clasifică galaxiile după forma și structura lor, iar NGC 7640 este o galaxie spirală barată. Acest tip de galaxie este ușor de identificat după brațele spirale care se desprind nu din nucleul circular ci dintr-o bară alungită care separă nucleul galactic în două emisfere aproximativ egale. Galaxia noastră, Calea Lactee, este de asemenea o galaxie spirală barată.

Galaxia NGC 7640 nu seamănă cu o spirală în această fotografie, dar acest lucru este legat de orientarea galaxiei față de Pământ. De multe ori este imposibil de observat galaxiile direct din față, ceea ce face ca anumite trăsături, precum sunt brațele spirale, să fie mai greu de identificat.

Conform NASA, există dovezi că galaxia NGC 7640 a interacționat cu alte galaxii. Galaxiile sunt niște structuri cosmice extraordinar de masive și interacționează între ele prin intermediul uriașei gravitații pe care o dezvoltă. Uneori aceste interacțiuni pot fi slabe, iar alteori pot fi dramatice, așa cum este cazul ciocnirii a două sau mai multe galaxii și formarea uneia noi și mai masive. Un astfel de viitor dramatic o așteaptă peste aproximativ 4 miliarde de ani și pe Calea Lactee care se va ciocni cu galaxia vecină, Andromeda.

Cele două galaxii se vor apropia una de cealaltă și apoi stelele ce le compun vor trece unele pe lângă celelalte, fără a se ciocni (ciocnirile sunt improbabile din cauza distanțelor mari dintre stele), într-un "dans" ce va dura până la stabilizarea unor noi orbite în jurul centrului galactic. Evenimentul cu adevărat spectaculos și dramatic va fi ciocnirea și unificarea celor două găuri negre supermasive din centrul celor două galaxii. Rezultatul va fi o galaxie uriașă, cu o gaură neagră incredibil de masivă în centru, minus câteva stele care vor fi expulzate în spațiul intergalactic în urma "dansului" celor două galaxii care s-au ciocnit. Teoretic, energia rezultată din ciocnirea celor două găuri negre galactice supermasive va dinamiza nucleul noii galaxii, producând aprinderea unor noi generații de stele.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina