NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Telescopul Hubble a surprins imagini cu "o creșă stelară" din constelația Fecioarei

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Telescopul Hubble a surprins imagini cu "o creșă stelară" din constelația Fecioarei

Telescopul Hubble a surprins imagini cu galaxia NGC 4536, o "creșă stelară" din constelația Fecioarei, aflată la 50 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, informează site-ul NASA.

Sursa foto: (c) www.nasa.gov

Deși formarea galaxiilor și evoluția lor este încă departe de a fi înțeleasă pe deplin, condițiile din anumite galaxii — precum așa-numitele "creșe stelare" — ne pot spune multe despre modul în care au evoluat în timp. Acest galaxii conțin o regiune sau mai multe în care stelele se formează atât de repede încât își consumă cantitatea de gaz de care au nevoie, mai repede decât poate fi refăcută.

NGC 4536 este o astfel de galaxie, capturată aici în detaliu de o cameră a telescopului Hubble, respectiv Wide Field Camera 3 (WFC3). Aflată la circa 50 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Fecioarei, NGC 4536 este un hub în care stelele se formează în condiții extreme, mult mai repede decât în galaxia Calea Lactee.

Există mai mulți factori care contribuie la formarea unui mediu care să favorizeze o formare atât de rapidă a stelelor. O condiție esențială este să existe o rezervă masivă de gaz. Aceasta poate fi adunată în mai multe moduri, de exemplu prin coliziunea cu o altă galaxie, sau ca urmare a unui eveniment în urma căruia se acumulează mult gaz într-un spațiu relativ restrâns.

Formarea stelelor lasă în urmă amprente vizibile, astfel că astronomii pot spune unde s-au născut acestea. Se cunoaște faptul că așa-numitele creșe stelare sunt bogate în gaz. Stelele tinere din aceste medii extreme se consumă rapid și mor tinere, fiind foarte fierbinți și consumându-și rezerva de gaz foarte repede.

Aceste stele emit și cantități imense de lumină ultravioletă intensă care distrug electronii atomilor de hidrogen din zonă, un proces numit ionizare, lăsând de multe ori în urmă nori colorați de hidrogen ionizat, pe care astronomii îi numesc regiuni HII.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”