NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nanosateliții CubeSats amplasați în apropierea modulului Kibo Lab din cadrul ISS

NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nanosateliții CubeSats amplasați în apropierea modulului Kibo Lab din cadrul ISS

În această fotografie realizată de pe Stația Spațială Internațională (ISS) și publicată de NASA apar doi nanosateliți din constelația CubeSats, cu Pământul pe fundal, la scurt timp după ce au fost plasați pe orbită, miercuri 16 mai, în apropierea modulului Kibo Lab din cadrul ISS.

Sursa foto: www.nasa.gov

Micuții sateliți de dimensiunea unei cutii de pantofi au ca misiune observarea straturilor superioare ale atmosferei terestre dar și a radiației interstelare rămase după Big Bang. Mai mult de o duzină de astfel de nanosateliți au fost plasați pe orbita terestră direct de pe ISS, iar misiunea lor va dura cel mult 2 ani.

Conform clasificării sateliților adoptată de NASA, minisateliții sunt obiecte cu greutatea între 100 și 180 de kilograme, microsateliții variază între 10 și 100 de kilograme, nanosateliții între 1 și 10 kilograme, fiind urmați de picosateliți, între 0,01 și 1 kilogram și respectiv femtosateliți cu greutatea între 0,001 și 0,01 kilograme.

Un satelit CubeSat este alcătuit din multiple unități cubice de 10×10×10 cm și cântărește doar 1,33 kilograme. De cele mai multe ori, componentele sale electronice sunt achiziționate direct de la magazinele de profil, fiind bunuri produse în serie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

4 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…

5 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?