NASA, optimistă în privinţa lansării SpaceX căre ISS după mai multe amânări

NASA, optimistă în privinţa lansării SpaceX căre ISS după mai multe amânări

O misiune SpaceX cu echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care a fost amânată de mai multe ori, este programată pentru lansare miercuri seară, informează agenţia DPA.

Managerul de program al NASA Steve Stich a declarat că se prognozează un cer senin deasupra locului de lansare de la Cape Canaveral, pe coasta centrală a statului american Florida, la momentul lansării, miercuri la ora locală 21:03 (02:03 GMT, joi).

Misiunea Crew-3 a SpaceX transportă patru astronauţi care urmează să sosească pe avanpostul orbital a doua zi.

Misiunea este urmărită cu interes în Germania, ţara unuia dintre membrii echipajului, Matthias Maurer. Astronautul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în vârstă de 51 de ani, originar din micul land vestic Saarland, va fi primul german care ajunge în spaţiu în ultimii trei ani.

Maurer va fi al 12-lea astronaut german care ajunge în spaţiu şi al patrulea german care păşeşte pe ISS.

Misiunea Crew-3 îi include de asemenea pe astronauţii NASA Thomas Marshburn, Raja Chari şi Kayla Barron.

Lansarea a fost programată iniţial pentru ultimul weekend din octombrie, însă a fost amânată de mai multe ori - mai întâi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, apoi ca urmare a unor probleme medicale minore ale unuia dintre membrii echipajului. Ulterior, un alt echipaj de astronauţi a trebuit să fie transportat înapoi pe Pământ de pe ISS.

Odată ajunşi la destinaţie, cei patru vor rămâne la bordul laboratorului orbital până în luna aprilie a anului viitor.

După ce şi-a retras ultima dintre navetele sale spaţiale în 2011, NASA s-a bazat pe racheta Soyuz a Rusiei pentru transportarea astronauţilor către şi dinspre ISS. Compania SpaceX condusă de Elon Musk a început să transporte echipaje anul trecut, cu capsula sa Dragon. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

5 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat