NASA pregăteşte planurile pentru amplasarea unei staţii spaţiale pe orbita Lunii

NASA pregăteşte planurile pentru amplasarea unei staţii spaţiale pe orbita Lunii

NASA pregăteşte planurile unei staţii ce urmează să fie amplasată pe orbita Lunii, similară Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi care va fi transformată într-un nou avanpost al umanităţii în spaţiu. Denumirea aleasă pentru această staţie este Lunar Orbital Platform-Gateway, conform SPACE.com.

Conform NASA, acest avanpost spaţial va fi mai mult decât un loc în care echipaje de astronauţi vor trăi şi vor munci în spaţiu. De pe această platformă orbitală vor putea fi lansate misiuni cu echipaje umane la suprafaţa Lunii.

Staţia Lunar Orbital Platform-Gateway va fi dotată cu instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie şi va facilita derularea de experimente ştiinţifice în multiple domenii, de la astrofizică la fizică şi chimie, şi de la biologie la psihologie umană. De asemenea platforma orbitală selenară va fi dotată şi cu instrumente pentru derularea unor observaţii asupra Pământului şi Soarelui.

În proiectul de buget pentru anul fiscal 2019 NASA a solicitat fonduri pentru pregătirea lansării în 2022 a primului element al acestei noi staţii spaţiale - modulul care va asigura energia şi propulsia întregii staţii. Dacă totul va merge conform planului, noua staţie orbitală selenară ar putea fi gata după alte două lansări, până în anul 2025.

Deşi similară ca şi concept Staţiei Spaţiale Internaţionale, această platformă orbitală selenară nu va fi ISS 2.0. Dimensiunile sale vor fi, cel puţin deocamdată, mult mai mici decât cele ale ISS, iar pentru început NASA va trimite în misiune câte un singur echipaj pe an.

"Amplasarea unei astfel de platforme în apropierea Lunii este obiectivul cercetătorilor şi inginerilor de mai bine de două decenii", susţine Harley Thronson, inginer la Centrul Spaţial Goddard, aparţinând NASA, din Greenbelt, Maryland.

Există însă şi voci critice cu privire la acest concept al unei platforme orbitale selenare. Robert Zubrin, preşedintele Pioneer Astronautics din Colorado şi fondator şi preşedinte ale grupului de advocacy Mars Society, a criticat această investiţie pe care o estimează la cel puţin câteva zeci de miliarde de dolari, susţinând că nu are nicio utilitate.

"Nu avem nevoie de o platformă orbitală selenară pentru a merge pe Lună, sau pe Marte sau spre asteroizii din vecinătatea Pământului. Nu avem ce să facem de pe orbita Lunii, nu putem folosi nimic şi nu avem nimic de explorat. Este adevărat că de pe o astfel de platformă orbitală pot fi operate rovere la sol, dar argumentul că este necesară o astfel de investiţie doar pentru a elimina întârzierea de 2 secunde cu care un rover de pe Lună execută o comandă trimisă de pe Pământ este absurd", a susţinut Zubrin.

"Suntem aproape să avem maşini inteligente care se conduc singure prin traficul infernal din New York sau Los Angeles. Pe Lună traficul este mult mai redus", a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?