NASA va testa noile combinezoane spaţiale concepute pentru misiuni pe Lună, pe ISS în 2023

NASA va testa noile combinezoane spaţiale concepute pentru misiuni pe Lună, pe ISS în 2023

NASA şi-a propus să trimită din nou astronauţi în misiuni la suprafaţa Lunii la orizontul anului 2024 şi va avea nevoie de noi combinezoane spaţiale pentru activităţile extravehiculare selenare. Noile prototipuri de costume spaţiale concepute pentru aceste misiuni vor fi testate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în 2023, conform unui inginer NASA, informează miercuri SPACE.com.

Programul Artemis, al NASA, are drept obiectiv revenirea astronauţilor americani pe Lună, la polul sud al satelitului, în 2024, însă actualele combinezoane spaţiale folosite de NASA, denumite "Extravehicular Mobility Unit" (EMU), sunt concepute pentru activităţi în spaţiu, nu la suprafaţa unui alt corp cosmic, în special unul cu un relief atât de accidentat cum este Luna.

NASA a lansat Advanced Space Suit Project pentru a obţine o nouă generaţie de costume spaţiale. În noiembrie 2016, conform unui raport al Biroului Inspectorului General al NASA din 2017, acest proiect s-a concentrat asupra obţinerii combinezoanelor spaţiale EVA, cunoscute acum drept xEMU. Aceste costume de scafandru spaţial urmează să fie testate în 2023 pe ISS.

"Am făcut progrese importante şi ne-am hotărât asupra acestui design, iar acum proiectul este într-o fază avansată", explica inginerul spaţial Lindsay Aitchison, de la NASA, la 11 septembrie, cu prilejul unui simpozion organizat de Societatea Astronautică Americană. Până în prezent, prototipurile de combinezoane xEMU au fost testate de peste 30 de ori în adâncurile bazinului cu apă de la Neutral Buoyancy Laboratory, uriaşa piscină folosită de astronauţi pentru a se pregăti pentru ieşirile în spaţiu, conform lui Aitchison.

Recent, combinezoanele xEMU au trecut de testele preliminare. Ele vor mai fi testate în cadrul unei etape premergătoare trimiterii lor pe ISS. Doar dacă noile costume spaţiale vor trece şi de testele de pe ISS, ele vor ajunge să fie folosite de astronauţi la suprafaţa Lunii în 2024.

Noile costume xEMU sunt realizate pornind de la mai multe generaţii de combinezoane spaţiale folosite începând cu anii '90. Dintre acestea, Lindsay Aitchison a amintit de Mark III, realizat de compania ILC Dover, partener al NASA, precum şi mai recentele modele Z-1 şi Z-2, prototipuri create de ILC Dover şi NASA în ultimul deceniu.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

5 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...