Năsui: Proiectul de OUG pentru noul sistem de promovare a exporturilor este în dezbatere; e un sistem de bun simţ şi simplu

Năsui: Proiectul de OUG pentru noul sistem de promovare a exporturilor este în dezbatere; e un sistem de bun simţ şi simplu

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru noul sistem de promovare a exporturilor a fost lansat în dezbatere publică, este un sistem de bun simţ şi simplu, care îl va înlocui pe cel în care o "mare familie" alegea şi târgurile şi firmele care se duc la ele, a anunţat, joi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook .

"Proiectul de OUG pentru noul sistem de promovare a exporturilor este în transparenţă ( https://cutt.ly/DezbatereOUG ). Tot aici puteţi găsi şi adresa de e-mail unde puteţi trimite propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul. Este un sistem de bun simţ şi simplu. 50% din cheltuielile pe care o firmă le angajează pentru a participa la târguri şi misiuni economice internaţionale se vor putea transforma în credit fiscal. Adică dacă ai cheltuit 10.000 de lei, 5.000 lei îi scazi din impozitul datorat.
Soluţia este astfel deschisă tuturor întreprinderilor care doresc să exporte. Ea se va aplica şi marilor exportatori ai României care participă la aceste evenimente, dar şi micilor exportatori care doresc să se promoveze pe noi pieţe", a explicat ministrul pe reţeaua de socializare.

Potrivit acestuia, nu va mai exista niciun fel de discriminare subiectivă, nici cerinţa "de a face parte din asociaţia potrivită" pentru a beneficia de susţinere. Selecţia firmelor şi târgurilor nu o va face o comisie centrală, ci fiecare antreprenor va decide pentru sine dacă şi unde să meargă pentru a-şi promova produsele. Iar decizia o va lua cu răspundere, plătind din banii proprii.

"Nu vor mai exista nici acele contracte dubioase cu statul câştigate mereu de aceleaşi firme. Noul sistem va înlocui unul în care o 'mare familie' alegea şi târgurile, şi firmele care se duc la ele. Apoi făcea contracte pe bani publici pentru servicii de intermediere cu o mână de firme. O mare parte din ele legate între ele, iar altele deţinute de apropiaţi ai decidenţilor politici. Şi, în final, raporta rezultate fabuloase de export în teorie, pentru că în realitate firmele abonate şi favorizate au cifre de afaceri infime sau chiar zero. (...) Închidem robinetul şi punem bazele unui sistem echitabil, nediscriminatoriu şi în care putem ajuta exporturile tuturor firmelor, nu doar a câtorva", a subliniat Năsui.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, se renunţă la sistemul centralizat de subvenţionare şi se înlocuieşte cu posibilitatea unui credit fiscal pentru operatorii economici care înregistrează costuri pentru participarea la evenimentele de promovare a produselor pentru export. Astfel, cheltuielile eligibile pentru export ar putea fi scăzute în proporţie de 50% din impozitul pe profit datorat, sub formă de credit fiscal.

"Cu titlu de exemplu, astfel de costuri ar fi reprezentate de transportul, asigurarea şi manipularea exponatelor, mostrelor şi materialelor publicitare, formalităţile vamale aferente acestora, închirierea, construirea şi/sau amenajarea spaţiului expoziţional etc. În mod similar, pentru microîntreprinderi, se prevede posibilitatea scăderii unei jumătăţi din aceleaşi costuri din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor", se menţionează în document. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...