Natația rusă, atinsă și ea de dopajul ''sistematic'', scrie The Times

Natația rusă, atinsă și ea de dopajul ''sistematic'', scrie The Times

După acuzațiile vizând atletismul rus, natația din această țară a recurs și ea ''sistematic'' la dopaj în ultimii ani, scrie miercuri The Times, după ce a făcut propria anchetă bazată pe mărturii și probe.

Potrivit cotidianului britanic, doctorul Serghei Portugalov, membru în consiliul medical al federației de natație și suspectat că ar fi participat la organizarea dopajului de stat al atleților ruși, ar fi împins și înotătorii din țara sa să utilizeze substanțe dopante.

Articolul citează un martor care afirmă că ''pastile și produse'' dopante au fost disponibile înotătorilor în timpul unei competiții de la Moscova. Un antrenor i-ar fi spus, de pe altă parte, unui conducător al federației sale că echipa are ''propriul său laborator farmacologic la locul competiției''.

Doi înotători ruși ar fi scăpat de sancțiuni după ce au fost controlați pozitiv la EPO în 2009, scrie ziarul, o informație ''falsă'', potrivit federației ruse de natație care a reacționat miercuri la câteva ore după publicarea articolului.

Potrivit federației, între 2012 și 2015, un singur înotător rus, Vitali Melnikov, a fost suspendat de FINA pentru utilizarea EPO.

The Times afirmă de asemenea că numeroși martori, dintre care oficiali speriați de posibile represalii, nu au vrut să denunțe aceste fapte de dopaj organizat.

''Dacă aceste acuzații sunt fondate, ele vor preocupa cu siguranță Agenția mondială antidoping (AMA), iar noi le vom examina în detaliu'', asigură Craig Reedie, președintele AMA, citat de The Times, care a încercat, în van, să discute cu dr. Portugalov, cu federația rusă de profil și cu federația mondială (FINA).

Federația rusă de natație se apără, într-un comunicat, afirmând că ea ''condamnă dopajul'' și adăugând că, ''de câțiva ani, a dezvoltat un program antidoping''.

Înotătorii ruși au fost depistați pozitiv de peste 40 de ori în ultimul deceniu, mai mult decât în oricare altă țară.

Cvadrupla campioană mondială Iulia Efimova, depistată pozitiv la meldonium — medicament interzis de AMA din 1 ianuarie — a fost suspendată temporar joi de Federația internațională (FINA) și riscă o suspendare pe viață.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani