NATO ar putea desfășura în Europa de Est cinci batalioane cu până la 3.500 de militari (ministrul britanic de externe)

NATO ar putea desfășura în Europa de Est cinci batalioane cu până la 3.500 de militari (ministrul britanic de externe)

Consolidarea NATO în Europa de Est ar putea implica desfășurarea prin rotație a până la 3.500 de militari, a indicat vineri ministrul britanic de externe, Philip Hammond, la finalul reuniunii de la Bruxelles a omologilor săi din statele aliate, subliniind că această desfășurare nu are scop agresiv față de Rusia, transmite Reuters.

Anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 a determinat Alianța Nord-Atlantică să aibă în vedere desfășurarea de forțe de descurajare în statele baltice și Polonia, forțe despre care Philip Hammond afirmă că vor funcționa ca 'avertizor' pentru NATO despre orice amenințare potențială.

Se așteaptă ca miniștrii apărării ai Alianței să decidă luna viitoare cu privire la efectivele acestor trupe, afirmând în mod clar că nu vor exista forțe ample desfășurate permanent, evitându-se astfel să fie provocat Kremlinul.

'Se pare că vor fi patru, poate cinci batalioane (...), iar rolul acestor formații va fi să acționeze ca un avertizor', le-a declarat Hammond reporterilor, precizând că 'scopul acestor forțe nu este unul de agresiune'.

Conform ministrului britanic, până la 3.500 de militari ar putea fi desfășurați de-a lungul frontierelor Alianței cu Rusia, urmând ca SUA, Marea Britanie și Germania să preia majoritatea responsabilităților de comandă.

Potrivit unor diplomați NATO, este probabil ca Statelor Unite să le revină comanda a două batalioane, iar Marii Britanii și Germaniei câte una. Aceasta înseamnă că la comanda unui al cincilea batalion se va afla un alt stat membru, posibili candidați fiind Danemarca, Spania, Italia sau Olanda, afirmă sursele diplomatice.

Miniștrii de externe ai NATO au declarat vineri că au convenit să propună Moscovei o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, care s-a întrunit în aprilie pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, după suspendarea acestuia în semn de protest față de anexarea Crimeii de către Rusia.

'Facem lucruri care ar putea fi greșit interpretate. Considerăm că a crea o oportunitate prin intermediul Consiliului NATO-Rusia este cea mai bună cale de a evita ca Rusia să poată spune: 'nu am fost informați, nu am știut detaliile'', a explicat Hammond.

'Consiliul NATO-Rusia funcționează pe bază de consens. Dacă vor să discute (despre această reuniune), pot discuta cu noi, nu doar să ajungă la microfon', a reacționat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de TASS, după anunțul în acest sens făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN

5 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...