Nava de cercetare trimisă de Ankara în apele disputate din Mediterana de Est a revenit în portul Antalya (presă)

Nava de cercetare trimisă de Ankara în apele disputate din Mediterana de Est a revenit în portul Antalya (presă)

Nava de cercetare trimisă de Ankara într-o zonă disputată din Mediterana de Est, bogată în gaze naturale, a revenit în portul Antalya, a relatat duminică un cotidian turc, transmite AFP.

Turcia a desfăşurat la 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în ape situate în apropierea unei insule greceşti, prelungind ulterior de trei ori misiunea, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene şi Greciei de a-i pune capăt.

Descoperirea unor importante zăcăminte gazeifere în ultimii ani în Mediterana de Est a reînviat dispute vechi între Grecia şi Turcia cu privire la frontierele lor maritime.

Misiunea care se încheia sâmbătă nu a mai fost prelungită de autorităţi, a scris cotidianul proguvernamental Yeni Safak, precizând că nava Oruc Reis a revenit în portul Antalya (sud).

Decizia de a nu mai prelungi misiunea este considerată 'o etapă spre a da o şansă diplomaţiei', afirmă jurnalul, care face o legătură cu tentativele de iniţiere a unor discuţii între Grecia şi Turcia.

NATO a anunţat că cele două state, ambele membre ale Alianţei, au acceptat să poarte 'discuţii tehnice' având ca scop prevenirea unor incidente între flotele lor în Mediterana de Est.

Atena a dezminţit informaţia, dar ministrul turc al apărării a declarat joi că au început negocieri între delegaţii militare ale celor state, la sediul NATO de la Bruxelles.

Turcia a indicat în mai multe rânduri că este dispusă la dialog fără condiţii, însă Grecia afirmă că nu pot avea loc discuţii atât timp cât Ankara nu încetează 'ameninţările'.

'Faptul că nu există o nouă notificare maritimă pe Navtex este pozitiv. Luăm act de aceasta şi urmărim situaţia', a reacţionat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, la postul de televiziune Skai TV.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...