Neamţ: Fost membru al ''Academiei infractorilor'', arestat preventiv după ce a încercat să vândă un AK 74, cartuşe şi o grenadă

Neamţ: Fost membru al ''Academiei infractorilor'', arestat preventiv după ce a încercat să vândă un AK 74, cartuşe şi o grenadă

Un bărbat a fost arestat preventiv după ce a încercată să vândă o armă AK 74, cartuşe şi o grenadă ofensivă, în acest caz fiind efectuate cercetări de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ cu privire la activitatea infracţională desfăşurată de către trei persoane, foşti membri ai grupării "Academiei infractorilor", în vârstă de 42, 41 şi, respectiv, 29 de ani.

"După ce mai multe arme letale cu muniţia aferentă au fost introduse fraudulos pe teritoriul României, acestea au fost folosite la comiterea de infracţiuni cu violenţă, fiind utilizate şi în bazele de antrenament ale acestei grupări infracţionale. Iniţial, armele, muniţia şi grenadele au fost disimulate în diferite locaţii din municipiul Piatra Neamţ, iar în perioada 2012-2014, un suspect, în vârstă de 29 de ani, a deţinut şi transportat de pe raza municipiului Bucureşti către judeţul Cluj, în zona limitrofă a municipiului Cluj Napoca, o armă letală model AK 74, calibru 5,45 producţie rusească, 2 încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă ofensivă RG 42, pe care ulterior le-a introdus într-o groapă de circa 1 metru adâncime, situată în zona de câmp din cartierul Baciu. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii august 2020, inculpatul s-a deplasat din localitatea Ruseni, judeţul Neamţ, către municipiul Bucureşti, prilej cu care a negociat vânzarea armei letale model AK 74, cele două încărcătoare, 63 cartuşe şi o grenadă ofensivă RG 42, solicitând suma de 1.500 euro în schimbul acestora", se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES, de DIICOT.

Suspectul s-a deplasat apoi din localitatea Ruseni în municipiul Cluj Napoca, în scopul identificării şi dezgropării armei letale AK model 1974, a celor două încărcătoare, cartuşelor şi grenadei ofensive.

În cursul lunii aprilie 2021, arma, cartuşele şi grenada au fost identificate pe raza municipiului Cluj Napoca.

"La data de 26.05.2021, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, au organizat o acţiune operativă pe raza judeţului Neamţ în cadrul căreia au fost efectuate 4 percheziţii domiciliare şi 2 percheziţii auto, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă, constând într-un număr de 4 telefoane mobile, 2 stick-uri de memorie tip USB, respectiv mai multe înscrisuri de tip transferuri Money Gram, bonuri, facturi fiscale, bilete de avion şi înscrisuri ce conţin date de interes operativ. La data de 26.05.2021, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea inculpatului pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, iar, la data de 27.05.2021, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile", se mai arată în comunicatul de presă.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi al poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

În activităţi, au participat şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

4 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

5 Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest