Neamţ: Matriţă antică, recuperată de poliţişti de la o persoană care nu a declarat-o în termenul prevăzut de lege

Neamţ: Matriţă antică, recuperată de poliţişti de la o persoană care nu a declarat-o în termenul prevăzut de lege

Poliţiştii din cadrul IPJ Neamţ au recuperat o matriţă pentru tipar de turnat bijuterii, datând din perioada secolelor II - IV d.Hr., de la o persoană care ar fi descoperit-o întâmplător, dar nu ar fi declarat-o în termenul prevăzut de lege.

Potrivit Biroului de Presă al IPJ Neamţ, săptămâna trecută, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale împreună cu cei ai Secţiilor de Poliţie Rurală din comunele Români şi Ion Creangă au acţionat pe linia protejării patrimoniului arheologic şi combaterii braconajului arheologic.

În urma unor controale efectuate, poliţiştii au identificată o persoană care ar fi omis anunţarea şi predarea, în termen de 72 de ore, a unei matriţe pentru tipar de turnat bijuterii, datând din perioada secolelor II - IV d.Hr.

Bunul recuperat şi confiscat de poliţişti se află, în prezent, în custodia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, urmând să fie predat unei instituţii specializate, conform legii.

De asemenea, în cadrul activităţilor desfăşurate au fost descoperite două detectoare de metale, deţinute fără autorizaţie, pe care oamenii legii le-au ridicat în vederea confiscării şi au fost aplicate amenzi, conform reglementărilor în vigoare.

"În urma neregulilor constatate, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, dintre care una în valoare de 25.000 de lei, conform O.G. nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional", se arată în comunicatul de presă.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, au fost identificate trei persoane care ar fi efectuat detecţii pe raza judeţului Neamţ, pe perioada stării de urgenţă, încălcând în acest fel restricţiile impuse de ordonanţelor militare privind circulaţia persoanelor.

Persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional şi au pierdut dreptul de recompensă, prevăzut la art. 49 din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, pentru şapte bunuri arheologice descoperite şi predate, printre care se numără şi o sabie din Epoca Bronzului.

"În perioada următoare, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale vor continua acţiunile pentru combaterea detecţiilor neautorizate în siturile arheologice de pe raza judeţului Neamţ", se mai arată în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...