Nedelcu (FNPR): Indexarea pensiilor cu 3% este o umilire a milioane de pensionari

Nedelcu (FNPR): Indexarea pensiilor cu 3% este o umilire a milioane de pensionari

Propunerea Guvernului de indexare a pensiilor cu 3% reprezintă o umilire a milioanelor de pensionari din ţară, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu, în timpul mitingului din Piaţa Victoriei organizat de trei asociaţii de pensionari.

"Am decis să atragem atenţia Guvernului în acest mod, ieşind în stradă, pentru a cere încă o dată, în mod foarte clar, să fie majorate pensiile aşa cum prevăd legile astăzi în vigoare. Am cerut şi cerem în continuare ca valoarea punctului de pensie să se majoreze cu 40%, respectiv anul acesta să ne dea diferenţa de 26% pentru a completa ceea ce s-a acordat anul trecut. Sunt milioane de pensionari care au pensii mici, până în 1.000 de lei. Suntem în dezacord cu Ministerul Muncii, cu Guvernul, care a sugerat la un moment dat să indexeze pensiile cu 3%. Nu putem accepta. Asta ar însemna o jignire, o umilire a milioanelor de pensionari din ţara asta. Noi ne-am adresat guvernanţilor, reamintindu-le că sunt fiii şi nepoţii pensionarilor, şi le-am cerut să nu îi umilească pe pensionari, să le acorde drepturile legale care au fost stabilite prin lege", a afirmat Preda Nedelcu.

Acesta a susţinut că o parte dintre contribuţiile angajaţilor, care ar trebui să ajungă la bugetul de asigurări sociale, nu ajung acolo.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



"Era bine, dacă n-am fi fost forţaţi de atitudinea Guvernului, să nu ieşim în stradă. Suntem oameni în vârstă, sunt pensionari care suportă cu greu deplasarea în stradă şi totuşi o fac, pentru că nu suntem mulţumiţi de felul cum suntem trataţi. Am transmis o scrisoare deschisă pentru ministrul Muncii, în care explicăm în detaliu punctele noastre de vedere în legătură cu ceea ce se întâmplă azi cu pensionarii şi cu punctul de vedere al Guvernului, că nu sunt resurse financiare pentru a acorda majorările pe care noi le solicităm. (...) Noi am folosit date din execuţia de cont a bugetului de asigurări sociale, de la Casa de Pensii, din care rezultă o sursă de majorare: 10 miliarde de lei din contribuţiile plătite de angajaţi nu au fost virate în contul bugetului de asigurări sociale. ANAF-ul nu a încasat aceste sume, ci, dimpotrivă, pe unii i-a scutit să plătească datoriile pe care le aveau faţă de bugetul de asigurări sociale", a menţionat Nedelcu.

În opinia liderului organizaţiei de pensionari, sistemul pensiilor private obligatorii nu aduce beneficii pentru angajaţii care contribuie la el.

"De asemenea, nu suntem de acord nici cu miliardele de lei care se virează pentru Pilonul 2 de pensie. Angajaţii cărora li se ia cu forţa bani din contribuţia pentru fondul de pensie şi se virează la fondurile private nu câştigă nimic din asta. Au mai fost câteva ţări din Europa care au aplicat acest sistem, Pilonul 2, şi care au renunţat la el, pentru că nu este avantajos pentru nimeni", a spus el.

Pensionari afiliaţi la trei mari organizaţii au participat miercuri la două mitinguri, în Bucureşti, unul în faţa Administraţiei Prezidenţiale, iar celălalt în faţa sediului Guvernului, în semn de protest faţă de faptul că pensiile nu au fost majorate cu 40%.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



Acţiunile de protest au fost organizate de Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria