Negociatorul-șef UE, Michel Barnier: Nu UE, ci tabăra pro-Brexit întreține incertitudinea

Negociatorul-șef UE, Michel Barnier: Nu UE, ci tabăra pro-Brexit întreține incertitudinea

Incertitudinea din jurul Brexitului nu este generată de UE, ci de cei care au dorit plecarea Marii Britanii din UE, a declarat vineri, la Florența (centrul Italiei), negociatorul-șef UE, Michel Barnier, informează AFP.

"Unii din Marea Britanie au încercat să facă țările din UE responsabile de incertitudinea continuă" ce domnește de luni de zile în jurul Brexitului, a declarat Barnier, în timpul unui discurs susținut la Institutul Universitar European de la Florența. "Este o eroare", a adăugat el, înainte de a insista asupra necesității unui acord, singura șansă de a pune capăt acestei incertitudini.

La două zile după ce premierul britanic Theresa May a acuzat Brexellesul că vrea să facă să eșueze negocierile și că se amestecă în alegerile legislative programate pentru 8 iunie în Marea Britanie, ministrul apărării Michael Fallon le-a cerut vineri liderilor europeni să nu mai provoace "scurgeri" al conținutului discuțiilor privind Brexitul.

Preocupat să nu relanseze polemica, Barnier nu a reacționat la aceste afirmații, însă a subliniat complexitatea negocierilor care așteaptă UE și Marea Britanie în decursul următorilor ani, în mod concret în ceea ce privește drepturile celor 3,2 milioane de cetățeni ai țărilor din UE care locuiesc în Marea Britanie și ale celor 1,2 milioane de britanici care locuiesc în UE.

"Nu vom discuta viitoarea noastră relație cu Marea Britanie până când cele 27 de țări membre nu vor avea garanția că cetățenii lor vor fi tratați în mod uman și just", a afirmat el.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit a promis, de asemenea, că aceste negocieri vor fi transparente, iar conținutul lor va fi public.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”