Negocierile asupra acordului privind coridorul maritim pentru cereale încep într-o săptămână

Negocierile asupra acordului privind coridorul maritim pentru cereale încep într-o săptămână

Negocierile privind prelungirea coridorului pentru cereale prin Marea Neagră vor începe într-o săptămână, a anunţat vineri ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina Iuri Vaskov, citat de Reuters.

Turcia a mediat acordul privind exporturile de cereale între Rusia și Ucraina FOTO EPA-EFE

Acordul a fost extins cu încă 120 de zile în luna noiembrie şi ar urma să expire în martie, dar Rusia a lăsat să se înţeleagă că doreşte schimbarea unor aspecte ale acordului şi a cerut ridicarea sancţiunilor care îi afectează exporturile de cereale.

''Negocierile referitoare la prelungirea coridorului pentru cereale vor începe într-o săptămână şi vom înţelege poziţiile tuturor părţilor'', a spus ministrul Iuri Vaskov într-o conferinţă pe teme agricole.

''Cred că va prevala raţiunea şi coridorul va fi extins'', a adăugat oficialitatea ucraineană.

Vaskov a adăugat, fără a oferi detalii, că presiunile exercitate asupra Rusiei vizează nu doar prelungirea coridorului, dar şi îmbunătăţirea modului în care ea lucrează.

''Vedem că inamicul începe să pună condiţii. Înţelegem că va fi dificil - aşa cum a fost şi în noiembrie'' 2022, a explicat reprezentantul Kievului.

După ce forţele sale au invadat Ucraina, Rusia a aplicat o blocadă asupra porturilor din zona Odesa, principalul punct de încărcare a cerealelor ucrainene destinate exportului.

La finalul lunii iulie, blocada a fost ridicată în cazul a trei porturi ucrainene la Marea Neagră, în virtutea unui acord încheiat în Turcia de Moscova şi Kiev, cu medierea Naţiunilor Unite.

Coridor de tranzit prin Marea Neagă

Iniţiativa Cereale pe Marea Neagră (BSGI) a creat un coridor de tranzit pe mare şi a fost menită să soluţioneze penuria alimentară la nivel mondial, clienţii exporturilor de cereale ucrainene fiind unele dintre cele mai sărace ţări din lume. Ţări în curs de dezvoltare, precum Somalia şi Eritreea, se bazează şi ele masiv pe importuri de grâu din Rusia.

Kievul a acuzat în mod repetat Rusia de întârzierea inspecţiilor vaselor ce transportă produse agricole ucrainene, ceea ce a dus la pierderi pentru producători. Moscova a respins acuzaţiile, susţinând că îşi respectă toate obligaţiile care îi revin în virtutea BSGI.

Până la data de 13 februarie, exporturile de cereale ucrainene în sezonul 2022-2023, care se încheie în iunie, scăzuseră cu 29% până la 29,2 milioane de tone, ca urmare a dificultăţilor logistice cauzate de invazia rusă, dar şi a unei recolte mai mici.

Sindicatul producătorilor de cereale ucraineni UGA a estimat că producţia de cereale în 2023 va fi în jur de 64,8 milioane tone, faţă de 72,7 milioane tone anul trecut. Exporturile de grâu ucrainene ar putea atinge 14 milioane tone, iar cele de porumb 20 milioane tone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Americanii au venit la București pentru Halep. „A fost ca și cum m-ar fi lovit un camion”

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

5 O știre pozitivă despre România