Negocierile dintre PNL, USR Plus și UDMR au fost suspendate după nici două ore de discuții. S-a convenit ca în protocolul coaliției să fie inclusă o clauză împotriva traseismului parlamentar

Negocierile dintre PNL, USR Plus și UDMR au fost suspendate după nici două ore de discuții. S-a convenit ca în protocolul coaliției să fie inclusă o clauză împotriva traseismului parlamentar

Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate duminică după nici două ore de discuții, liderii PNL, USR Plus și UDMR reușind doar să agreeze includerea în protocol a unei clauze care să interzică traseismul parlamentar, au declarat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, propunerea cu interzicerea traseismului a fost făcută încă de sâmbătă de UDMR, fiind susținută puternic și de USR Plus, ca o garanție că cele două partide nu vor fi date afară de la masa puterii.

Sursele G4Media.ro au explicat că, inițial, liberalii ”nu au fost încântați” de propunerea de eliminare a traseismului.

”Ludovic Orban își dorește să intre în competiție deschisă, la vot, pentru șefia Camerei Deputaților pentru că știe că se poate baza și pe voturi de la PSD”, au explicat sursele G4Media.ro.

”UDMR si USR Plus au propus eliminarea traseismului parlamentar ca garanție că nu vor fi excluse ulterior de la guvernare, dar PNL nu e deloc încântat și nu acceptă”, au mai adăugat sursele citate.

Mai mult, au mai explicat acestea, unul dintre liderii PNL ar fi amenințat chiar cu declanșarea alegerilor anticipate și ar fi invocat posibilitatea ca liberalii să intre la guvernare singuri cu susținerea parlamentară a PSD, așa cum s-a întâmplat în perioada 2007 – 2008 cu guvernul Tăriceanu.

Liderii PNL, USR Plus și UDMR vor relua discuțiile abia după consultările de luni de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Nu este clar în acest moment dacă șeful statului va face, la finalul discuțiilor cu partidele, și nominalizarea oficială de prim-ministru.

În ceea ce privește programul de guvernare, discuțiile au avansat la capitolul economie.

”Au fost negocieri aprinse de deficitul bugetar maxim acceptat astfel încât să avem bani de reforme dar să stăm în echilibrul macro economic necesar ratingului de țară și finanțării”, au explicat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.

Sâmbătă, în prima zi a negocierilor pentru formarea coaliției, discuțiile s-au blocat pe împărțirea celor trei top jobs – premier, președinția Camerei Deputaților și președinția Senatului. Liberalii revendică atât funcția de prim-ministru, pentru Florin Cîțu, cât și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, pentru Ludovic Orban. USR Plus și și UDMR s-au opus, spunând că, dacă șefia guvernului revine PNL, atunci liberalii ar trebui să renunțe la președinția celor două Camere ale Parlamentului. Cei de la USR Plus au propus și un târg: liberalii să renunțe la șefia guvernului în favoarea lui Dacian Cioloș, iar ei îl vor sprijini pe Ludovic Orban la Camera Deputaților.

Surse din cadrul USR Plus au explicat pentru G4Media.ro că în cadrul Alianței se ia în calcul ca, la consultările de la Palatul Cotroceni, propunerea lor oficială pentru funcția de premier să fie Dacian Cioloș, chiar dacă liberalii l-au desemnat deja pentru acest post pe Florin Cîțu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

3 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

4 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

5 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul