Nemeth Zsolt despre relațiile româno-ungare: Ultimii cinci ani au decurs în ger; Ungaria dorește redeschiderea lor

Nemeth Zsolt despre relațiile româno-ungare: Ultimii cinci ani au decurs în ger; Ungaria dorește redeschiderea lor

Președintele Comisiei de Afaceri a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, prezent sâmbătă la Odorheiu Secuiesc la Congresul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a afirmat că ultimii cinci ani ai relațiilor româno-ungare au fost plini de "ger" și "intemperii", adăugând că Ungaria este interesată de normalizarea relațiilor bilaterale.

 

"Ultimii cinci ani au decurs în ger, în condiții de ger. (...) Mă gândesc la relațiile româno-ungare. În 2012, a picat Guvernul Ungureanu și de atunci durează aceste intemperii", a afirmat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit despre "calvarul" Colegiului Catolic de la Târgu Mureș și a spus că este o "limitare dură a libertății gândului și a libertății confesionale" faptul că părinții sunt "hărțuiți" și întrebați dacă vor să-și dea copiii la o școală catolică.

Oficialul de la Budapesta a făcut referire la faptul că în anii '80 "bibliile maghiare au fost transformate în hârtie igienică", dar a amintit și că episcopului Tokes Laszlo i-a fost retras recent Ordinul "Steaua României".

Nemeth Zsolt a mai spus că perioada celor cinci ani în care relațiile româno-ungare au fost "înghețate" poate fi caracterizată de "calvarul prin care a trecut steagul secuiesc" și a apreciat "solidaritarea din jurul acestui subiect".

Președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului de la Budapesta consideră, însă, că "gheața începe să se topească", arătând că se iau în România "măsuri fără precedent în ultimii cinci ani".

"Consider că acest lucru este o bucurie, este important acordul cu UDMR, care are beneficii. Este vorba de drepturile lingvistice de care pot beneficia maghiarii în sănătate, finanțarea de stat a teologiei catolice (...), sprijinul agricol, rezolvarea statutelor tuturor orfelinatelor de stat sau private, inclusiv cele ale fratelui Bojte Csaba, și prezența domnului Meleșcanu în Ungaria ne arată că gheața începe să se topească", a declarat Nemeth Zsolt.

Potrivit acestuia, "Ungaria este deschisă față de România și dorește redeschiderea relațiilor comune".

El și-a exprimat convingerea că se poate ajunge la normalizarea relațiilor bilaterale.

La Congresul PPMT de la Odorheiu Secuiesc participă peste 150 de delegați, urmând să se aducă modificări la statutul formațiunii și să fie aleasă o nouă conducere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”