Netcity: Investiţiile private în infrastructură,afectate de decizia ANCOM de reducere a tarifelor de acces pentru operatorii de telecomunicaţii la reţeaua metropolitană

Netcity: Investiţiile private în infrastructură,afectate de decizia ANCOM de reducere a tarifelor de acces pentru operatorii de telecomunicaţii la reţeaua metropolitană

Investiţiile private în infrastructură, bugetul local şi confortul populaţiei pot fi afectate de noua decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de reducere a tarifelor serviciilor de acces pentru operatorii de telecomunicaţii la reţeaua metropolitană pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, sub nivelul tarifelor reglementate prin contractul de concesiune, atrag atenţia reprezentanţii companiei Netcity Telecom, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

În viziunea oficialilor companiei, reglementarea ANCOM "reprezintă o intervenţie severă, neadaptată, de natură a afecta investiţiile în infrastructură, bugetul local şi bunăstarea şi confortul cetăţenilor".

"În consecinţă, compania va căuta soluţiile necesare pentru restabilirea unui cadru de operare echitabil pentru proiectul realizat în parteneriat cu Municipiul Bucureşti, în vederea susţinerii investiţiilor 100% private în infrastructura Capitalei. Netcity este o companie care urmăreşte constant respectarea reglementărilor din domeniul infrastructurii şi a cadrului legal general. Este necesar ca orice intervenţie a autorităţilor să asigure previzibilitatea şi condiţiile de stabilitate necesare unui climat investiţional rezonabil, esenţial pentru proiectul Netcity, şi în egală măsură să ia în considerare investiţiile necesare pentru întregul proiect. Trebuie avute în vedere, de exemplu, atât investiţiile considerabile efectuate în anul 2018, pe parcursul căruia reţeaua s-a dezvoltat cu aproximativ o treime din lungimea actuală, cât şi nivelul crescut de fonduri necesare pentru extinderea cât mai rapidă a reţelei la nivelul întregului oraş", se menţionează în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte modificarea tarifelor stabilite în urma unei licitaţii publice prin Contractul de concesiune încheiat în parteneriat cu Municipiul Bucureşti, dincolo de aspectele de principiu, decizia de scădere a acestora nu are niciun efect direct în beneficiul consumatorilor, susţine sursa citată.

Potrivit companiei, proiectul Netcity nu a avut şi nu are un impact direct la nivelul tarifelor serviciilor plătite de utilizatorii finali, ci contribuie la creşterea concurenţei între diverşi operatori, lucru dovedit de evoluţia descendentă a preţurilor serviciilor oferite de operatorii de internet, telefonie şi televiziune de la lansarea proiectului Netcity până în prezent.

"Mai mult, decizia ANCOM va determina, odată cu scăderea veniturilor Netcity Telecom, şi scăderea valorii redevenţei către bugetul Municipiului Bucureşti. Compania plăteşte una dintre cele mai mari redevenţe aferente unui Parteneriat Public-Privat, de 12% din veniturile obţinute, şi contribuie la bugetul Municipiului Bucureşti în prezent cu sume ce depăşesc un milion de euro pe an. Un proiect de infrastructură benefic locuitorilor Capitalei, derulat din fonduri 100% private, menit să crească semnificativ calitatea infrastructurii de telecomunicaţii, gradul de confort şi siguranţă al populaţiei, este astfel îngreunat, iar procesul de eliminare a cablurilor instalate fără autorizaţie este încetinit, fără a aduce în schimb niciun beneficiu concret oraşului sau cetăţenilor", se notează în comunicat.

La începutul lunii decembrie 2018, ANCOM anunţa că tarifele care pot fi percepute operatorilor de reţele de comunicaţii electronice pentru exercitarea dreptului de acces pe o proprietate publică administrată de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale au intrat în vigoare, odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Documentul prevede, printre altele, că tariful pentru exercitarea dreptului de acces la elemente de infrastructură (antene, cabinete, camere tehnice, camere de tragere, conducte, staţii de bază, stâlpi, piloni, turnuri, alte echipamente şi infrastructuri fizice suport), precum şi pentru cablurile şi cutiile pentru care se exercită un alt tip de acces decât cel prevăzut în anexa deciziei nu poate depăşi valoarea de zero lei. Totodată, decizia stabileşte tarifele maxime pozitive pentru 48 de tipuri de acces.

ANCOM precizează că, până la data de 27 ianuarie 2019, pentru imobilele proprietate publică unde au fost realizate lucrări de acces pe proprietăţi, entităţile vizate urmează să publice, modifice sau completeze condiţiile în care se realizează dreptul de acces (inclusiv tarifele maxime) la imobile proprietate publică, precum şi documentele pe care solicitantul trebuie să le prezinte în vederea dovedirii îndeplinirii acestor condiţii.

Netcity Telecom a fost fondată în anul 2007 pentru construcţia şi operarea reţelei metropolitane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti "Netcity', cu scopul de a facilita mutarea cablurilor aeriene în subteran.

Societatea face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii, alături de Electrogrup SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL, precum şi WESEE SRL, reunit sub umbrelă holdingului E-INFRA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”