Nica (PSD): România, între principalele beneficiare ale subvenţiilor UE pentru relansare economică

Nica (PSD): România, între principalele beneficiare ale subvenţiilor UE pentru relansare economică

Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a declarat, joi, că România va fi una dintre "principalele" beneficiare ale subvenţiilor europene ce vor fi acordate pentru relansare economică şi tranziţie spre economie neutră din punct de vedere climatic.

"România va primi 13,5 miliarde euro în cadrul Facilităţii pentru Redresare şi Rezilienţă, dublu faţă de Bulgaria sau Ungaria, triplu faţă de Cehia ori Belgia, dar jumătate din suma alocată Poloniei. Principalii beneficiari ai acestui fond vor fi Italia şi Spania, cu 63, respectiv 61 de miliarde euro. România are a şaptea alocare între statele membre, din totalul de 310 miliarde euro, subvenţii în cadrul Pilonului 1 al programului Next Generation EU. În ceea ce priveşte Fondul pentru Tranziţie Justă, România are alocat un buget de 3,3 miliarde euro, fiind a treia beneficiară, după Polonia (6 miliarde) şi Germania (3,8 miliarde)", a explicat Nica, potrivit unui comunicat de presă al PSD transmis AGERPRES.

Europarlamentarul social-democrat a subliniat că este esenţială pentru România ponderea substanţială acordată subvenţiilor, în raport cu împrumuturile, în cadrul bugetului cu care va fi dotat instrumentul de redresare Next Generation EU.

"Consiliul European de săptămâna viitoare va fi decisiv pentru a menţine raportul subvenţii - împrumuturi aşa cum a fost propus de Comisie, pe baza cererii noastre din Parlamentul European. Revine preşedintelui Iohannis sarcina de a negocia această propunere cu ceilalţi şefi de state şi de guverne din UE pentru a nu permite scăderi ale acestor cifre şi nici modificări ale raportului între subvenţii şi împrumuturi", a adăugat Dan Nica.

Totodată, el şi-a exprimat opoziţia "clară" faţă de încercările recente de reducere a plafonului aferent politicii de coeziune, deoarece aceasta "nu reprezintă o monedă de schimb pentru alte elemente componente ale planului de relansare". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

4 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

5 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!