Nici germanii, nici francezii nu mai au încredere în guvernanţi (sondaje)

Nici germanii, nici francezii nu mai au încredere în guvernanţi (sondaje)

Sondaje de opinie ale căror rezultate au fost difuzate joi arată că germanii nu mai au încredere în guvernul condus de cancelarul Angela Merkel, iar francezii nu mai sunt convinşi de acţiunile preşedintelui Emmanuel Macron şi de premierul Edouard Philippe.

Un sondaj de opinie efectuat marţi şi miercuri de agenţia Infratest relevă că 78% din germani sunt foarte nemulţumiţi sau complet nemulţumiţi de cabinetul de la Berlin; proporţia este în creştere cu 15% faţă de iunie, precizează DPA. Doar 21% s-au declarat satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi, cu 16% mai puţini decât în luna precedentă. Două treimi din eşantionul de 1005 de persoane intervievate consideră că Merkel pierde controlul asupra celor două formaţiuni de centru dreapta - propriul partid, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi aliatul bavarez al acestuia, Uniunea Creştin Socială (CSU). Cu toate acestea, cancelarul încă mai are o cotă de încredere de 48%, în scădere cu 2%.

Potrivit unui alt sondaj, pe un eşantion de 1505 germani, dacă s-ar organiza alegeri acum, CDU şi CSU ar totaliza 30% din voturi, iar partenerull lor de coaliţie, Partidul Social Democrat (SPD) 18%, ceea ce nu le-ar mai asigura majoritatea parlamentară.

În Franţa, preşedintele Macron întruneşte aprecieri favorabile de la numai 34% din cetăţeni, iar premierul Philippe doar 31%, conform unui sondaj realizat de Elabe şi citat de AFP. Rezultatele sunt similare cu cele obţinute de Odoxa, la comanda cotidianului Le Figaro şi a postului de radio franceinfo. Peste 60% din francezi nu mai au încredere în modul de rezolvare a problemelor naţionale de către şeful statului, iar 57% se îndoiesc şi de acţiunile prim-ministrului; procentajele nefavorabile celor doi au crescut din iunie cu 5%, respectiv 3%.

AFP reaminteşte că la un an după alegere, fostul preşedinte Francois Hollande era considerat promotorul unei politici corecte de 31% din francezi, iar în prezent, la acelaşi interval după scrutin, Macron înregistrează doar 29%.

În acelaşi timp, francezii sunt convinşi în proporţie de 72% că parlamentul nu face altceva decît să înregistreze legile decise de executiv, iar în acest context 45% consideră inutil gestul preşedintelui de a se adresa luni camerelor reunite ale legislativului. Până luna trecută, Macron era considerat simpatic de o mică majoritate; în prezent, după o scădere de 6%, nici măcar acest epitet nu îi mai este asociat decât de 45% din cetăţeni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria