Nicolae Timofti se teme de provocări înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE

Nicolae Timofti se teme de provocări înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE

Republica Moldova s-ar putea confrunta cu anumite provocări înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, a declarat, luni, preşedintele Nicolae Timofti, după o şedinţă a Consiliului Superior de Securitate de la Chişinău, pe fondul tensiunilor din Ucraina, relatează IPN, în pagina electronică.

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Timofti a afirmat că la reuniune a fost discutată situaţia regională şi eventualele provocări înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE şi impactul asupra Republicii Moldova.

"Dacă este pericol sau nu, consider că trebuie să fim gata să întâmpinăm orice greutăţi care pot apărea pe parcurs. Eu cred că va fi linişte în ţară. Trebuie să realizăm acest plan al nostru de semnarea a Acordului de Asociere", a menţionat Timofti.

La rândul său, noul ministru al Apărării, Valeriu Troenco, a declarat că măsuri de securitate sporite vor fi decise de armată în perioada următoare, în contextul crizei din Ucraina. "Situaţia regională este complicată, în mai multe oraşe din Ucraina sunt destabilizări, nu excludem că sunt nişte provocări cărora trebuie să le acordăm şi noi atenţie", a afirmat ministrul Apărării din Republica Moldova.

Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în iunie, termenul stabilit iniţial pentru august fiind devansat de Bruxelles în urma tensiunilor din Ucraina.

În urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, mai mulţi oficiali au exprimat îngrijorări privind eventuale presiuni ale Rusiei asupra Republicii Moldova, înaintea semnării Acordului de Asociere.

În acest context, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sunt aşteptaţi în mai şi iunie în vizită la Chişinău.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău, Herman Van Rompuy este aşteptat în vizită în R. Moldova la 13 mai, iar preşedintele Comisiei Europene la 11 iunie, pe agenda celor doi oficiali aflându-se integrarea europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova va deveni la 28 aprilie prima ţară dintre cele şase ale Parteneriatului Estic ai cărei cetăţeni vor călători fără vize în spaţiul UE.

Pe de altă parte, şefii diplomaţiilor de la Chişinău şi Moscova, Natalia Gherman şi Serghei Lavrov, au convenit săptămâna trecută asupra desfăşurării unor consultări bilaterale la nivel de experţi pentru a discuta efectele asupra relaţiilor dintre cele două ţări în urma semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...