Nicușor Constantinescu, pus sub acuzare de DNA într-un nou dosar de abuz în serviciu

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost pus sub acuzare de DNA într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală, în legătură cu subvenții acordate Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța.

În același dosar sunt urmăriți penal Gheorghe Cristian Darie, la data faptelor vicepreședinte al CJ Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu; Mariana Belu, secretar al județului Constanța, acuzată de complicitate la abuz în serviciu; Adrian Gheorghe Gâmbuțeanu, la data faptelor director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

De asemenea, RAJDP Constanța este urmărită penal pentru evaziune fiscală.

Conform DNA, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în anul 2013 Nicușor Constantinescu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Județean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenții către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deși aceasta înregistrase profit. În acest fel a fost a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul județului Constanța și s-au obținut foloase necuvenite pentru RAJDP Constanța.

Nicușor Constantinescu a fost ajutat de suspecții Gheorghe Cristian Darie, care a inițiat proiectul, și Mariana Belu, care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deși aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.

Subvențiile acordate RAJDP de către Consiliul Județean Constanța au reprezentat în realitate plăți pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorității locale, dar pentru care nu emisese facturi.

Anchetatorii susțin că, prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenții și nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea RAJDP Constanța de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenția, colecta și vira către buget taxa pe valoare adăugată, Adrian Gâmbuțeanu și RAJDP Constanța au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Județean Constanța.

Nicușor Constantinescu se află în prezent la Penitenciarul Rahova, unde execută o condamnare de 5 ani închisoare primită în dosarul Centrului Militar Constanța. El are pe rolul instanțelor alte dosare, primind două condamnări de 6 ani, respectiv 15 ani, care nu sunt însă definitive.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

3 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

4 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

5 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante