Nicușor Dan: USR se va opune intrării în Guvern a unor persoane suspectate că ar putea aloca fonduri discreționar

Nicușor Dan: USR se va opune intrării în Guvern a unor persoane suspectate că ar putea aloca fonduri discreționar

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a declarat că formațiunea sa se va opune intrării în Guvern a unor persoane asupra cărora ar putea plana suspiciuni de alocare discreționară a unor fonduri.

Întrebat, luni seara, la Realitatea TV, dacă USR va impune un veto în cazul unor astfel de persoane, el a răspuns "fără îndoială".

"Nu o să o spunem public, o să i-o spunem lui Dacian Cioloș și Dacian Cioloș o să aibă grijă ca un astfel de personaj să nu fie ministru. (...) În al doilea rând, o condiție cu care noi intrăm la guvernare este ca în termen de șase luni — un an, pe care o să îl negociem și o să îl impunem în programul de guvernare care va fi votat în Parlament: să avem o verificare sistematică a tot ce înseamnă achiziție publică în România. (...) În felul acesta putem să stopăm un furt din banul public, la achizițiile publice, cam de 4-5 miliarde de euro pe an", a spus el.

Nicușor Dan a adăugat că USR dorește ca mecanismul prin care se alocă banii de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către orașe și comune să fie flexibil, dar "bazat pe reguli și criterii, așa cum este alocarea fondurilor europene".

El a reiterat că USR nu va face alianțe cu partidele care îl susțin pe Dacian Cioloș, în schimb va negocia exclusiv cu acesta legat de programul de guvernare.

"Nu vom cere miniștri sau secretari de stat. Vom avea un cuvânt de spus în ce privește toți miniștrii care vor forma acest guvern și vom avea o presiune pozitivă pe guvern pentru ca lucrurile la care s-a angajat să se întâmple, și derapaje — care, evident că vor exista — să fie sancționate imediat", a precizat liderul USR.

El a adăugat că pentru USR ar fi fost mai ușor să se afle în opoziție, pentru a-și consolida structurile.

"Dacă vom fi în situația fericită în care mandatele noastre, cu mandatele PNL și cu mandatele unor partide care susțin această variantă vom avea o guvernare, fără îndoială, USR va avea un cuvânt de spus. Nu venim aici să facem o poză cu primul ministru. Nu ne-am luptat zece ani pentru respectarea legii în România pentru ca să venim să facem o poză. (...) Ar fi fost mai confortabil să fim în opoziție: un partid nou, de opoziție, se consolidează, își face structuri. Ar fi fost mult mai simplu, însă așa cum mi-au spus oamenii chiar ieri și alaltăieri la Sibiu și Brașov, asta ar însemna să pierdem patru ani din viață. Eu nu vreau să pierd patru ani din viață", a spus el.

Nicușor Dan a estimat că USR va obține la alegerile parlamentare 10-15%, menționând că formațiunea a comandat un sondaj pentru care va obține rezultatele pe 23 noiembrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

3 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Foarte interesante amănunte!