Noam Chomsky, lingvist și activist politic: „Ceaușescu a fost un favorit al SUA, indiferent cât de oribil era ce făcea în România“

Noam Chomsky, lingvist și activist politic: „Ceaușescu a fost un favorit al SUA, indiferent cât de oribil era ce făcea în România“

Intelectualul american Noam Chomsky spune că SUA l-au susținut pe dictatorul român Nicolae Ceaușescu mai ales datorită îndrăznelii sale de a nu se supune regulilor de la Kremlin.

Noam Chomsky, unul dintre cei mai mari gânditori ai lumii FOTO AFP

Cunoscut pentru ideologia sa anti-capitalistă și anti-imperialistă, Noam Chomsky (94 de ani) susține că mișcările din întreaga lume sunt direcționate în așa fel încât să susțină clasa oamenilor bogați, care dețin puterea. Tot în aceeași notă, el spune în interviul exclusiv acordat pentru „Weekend Adevărul“ că însăși Constituția SUA a fost gândită în așa fel încât cei înstăriți să nu aibă de suferit. Noam Chomsky a mai vorbit și despre cum întreaga lume este atrasă în competiția dintre Statele Unite ale Americii și China – o cursă periculoasă, de altfel –, dar și despre puterea pe care o au masele care, de-a lungul istoriei, au clarificat, prin proteste și revoluții, că nu au încredere în oamenii de la conducere.

Interviul exclusiv acordat de către Noam Chomsky pentru ”Weekend Adevărul” este primul acordat vreodată unei publicații din Europa de Est. Un interviu pe care reputatul intelectua l a acceptat să îl acorde după aproape trei ani de insistențe, refuzuri și amânări.

De ce considerați că Ceaușescu a fost un favorit al Vestului, deși a fost cel mai dur dictator din Europa de Est?

Noam Chomsky: Puterilor occidentale nu le pasă cât de dur e un dictator. Statele Unite au susținut de-a lungul deceniilor regimuri opresive, regimuri care au comis masacre, cum a fost în Indonezia, în 1965. Ceaușescu a fost o figură aparte în rândul conducătorilor țărilor din Europa de Est, în sensul că nu s-a subordonat complet ordinelor Kremlinului. Iar asta l-a făcut un favorit al Statelor Unite, indiferent cât de oribil era ce făcea în România, deși submina democrația și libertatea oamenilor. Statele Unite l-au susținut pe Ceaușescu ani buni.

Richard Nixon și Nicolae Ceaușescu la București FOTO Profimedia

Richard Nixon și Nicolae Ceaușescu la București FOTO Profimedia

Care credeți că sunt motivele pentru care România a avut cea mai sângeroasă cădere a regimului comunist din toată Europa de Est?

Pentru că regimul lui Ceaușescu a fost mult mai dur și mai brutal comparativ cu toate regimurile din țările de dincolo de Cortina de Fier, incomparabil mai dur față de ce era, de exemplu, în Polonia sau în Cehoslovacia. Ceaușescu își crease o putere foarte mare, bazată pe un regim opresiv, și nu era ușor de răsturnat. În Europa de Est nu a fost deloc ușor în perioada comunistă până în 1989. Iar România este, din păcate, un exemplu dureros în acest sens.

Adevărul și populismul, în buzunarul bogaților

Credeți că adevărul despre realitățile politice este în mod sistematic distorsionat sau suprimat?

Adevărul despre realitățile politice este inconsistent. Nu se vrea să fie spus cetățenilor că sistemul politic și social este construit pentru a-i susține pe cei foarte bogați și puterea corporatistă și pentru a submina oamenii de rând.

De ce este populismul la modă, în prezent, mai ales în rândurile tinerilor?

În opinia mea, cred că la ora actuală putem vorbi mai degrabă de o formă nostimă a populismului și nu neapărat de o popularitate a populismului. Iar populismul actual este foarte departe de populismul autentic. La origini, a fost o mișcare populistă în Statele Unite ale Americii la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Pe atunci, America era o țară majoritar agricolă. Fermierii din vestul mijlociu, precum în Kansas şi Oklahoma, au început să se organizeze pentru a se elibera de controlul bancherilor din nord-est, care le împrumutau bani cu dobânzi extrem de mari. Iar acei fermieri s-au organizat pentru a avea propriile bănci, propriul sistem de marketing. Au vrut să formeze ceea ce au numit „cooperative commonwealth“. Au vrut să se ajute între ei, să colaboreze, să fie independenți. Însă statul s-a opus la început acestor forme de organizare. Pe atunci era începutul revoluției industriale în America. Și acea mișcare a fermierilor a fost o mișcare importantă pe piața muncii. Rădăcinile Partidului Populist stau în acea Alianță a Fermierilor, o alianță agrară ce a promovat acțiunea economică și dorea să reducă monopolul corporațiilor și să dea mai multă putere micilor afaceri, fermierilor și muncitorilor. Așadar, pe atunci era cumva un populism autentic, cel din zilele noastre este complet diferit. Iar populismul actual îi face pe destui oameni din destule zone ale lumii să fie nemulțumiți, plini de resentimente și fără încredere la adresa instituțiilor publice. Populismul actual a făcut ca un om precum Donald Trump să se ridice și să spună: „Sunt salvatorul vostru. Vă iubesc și o să vă scot din probleme“ și, în același timp, să lovească pe la spate prin acele programe legislative care îi susțineau pe bogați, pe cei puternici. Populismul actual susține, printre altele, supremația albă sau avortul și nu are vreo treabă cu populismul tradițional.

Tonul este dat de cursa dintre SUA și China

De ce este Vestul „terifiat de democrațiile arabe, așa cum ați spus într-un interviu din 2011?

Democrațiile sunt periculoase. Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se numără printre cele mai vechi democrații. Unul dintre scopurile celor care au lucrat la Constituția SUA era cumva să submineze democrația, să împiedice participarea democratică. Nu e niciun secret. James Maddison a spus la un moment dat: „Trebuie să ne asigurăm că sistemul pe care îl creăm protejează minoritatea bogaților împotriva majorității“. Acesta e principiul de bază. Structura sistemului constituțional a fost construită astfel. Până la începutul secolului XX, membrii Senatului american nu erau aleși, ci desemnați. În lume, democrațiile nu sunt benefice pentru marile puteri. Și cumva e de înțeles. Pentru că cei puternici și bogați doresc să aibă controlul, ei vor ca lumea să fie subordonată intereselor lor. Iar când se nasc democrații în diverse locuri ale lumii, acestea sunt periculoase pentru cei înstăriți, care dețin controlul.

Cum vedeți pe termen mediu și lung evoluția geopolitică globală?

Ceea ce se întâmplă acum este foarte interesant. China își extinde influența globală și multe țări i se alătură. Confruntarea dintre Statele Unite, care domină lumea de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, și China, o putere în continuă ascensiune, este o confruntare riscantă. Multe țări, inclusiv din America Latină, se alătură sistemului economic și de afaceri al Chinei. Nimeni nu știe cum se va termina confruntarea dintre Statele Unite și China , însă pot spune că este una foarte serioasă.

De ce considerați că este mai ușor să creezi viitorul decât să îl prezici?

E cumva imposibil să prezici viitorul. Pentru că viitorul depinde de dorința și de alegerile oamenilor. Nu poate fi prezis, de exemplu, ceea ce tu și prietenii tăi veți face în viitor. Însă ceea ce tu și prietenii tăi veți face poate influența viitorul. Nu e ușor. Avem capacitatea de a schimba lumea. Ceea ce e dificil, dar nu imposibil, este ca în viitor în lume să fie mai multă libertate și justiție. Aș vorbi și de un paradox ciudat. De ce masele se supun regulilor guvernanților? De ce nu iau masele puterea în mâini? Au abilitatea de a o face, însă masele se lasă conduse. Singura explicație pentru acest paradox este aceea că masele se mulțumesc să fie conduse de guvernanți.

CV

Unul dintre marii gânditori ai ultimilor o sută de ani

Noam Chomsky 02 foto Wikipedia jpg

Nume: Avram Noam Chomsky

Data și locul nașterii: 7 decembrie 1928, Pennsylvania, SUA

Studiile și cariera:

La vârsta de doar 15 ani, Chomsky începe să urmeze cursuri de filosofie, logică și lingvistică la Universitatea din Pennsylvania.

Studiile academice iau calea limbii ebraice, atât licența, cât și masteratul având tema modernității acestei limbi – ambele diplome au fost obținute la Universitatea din Pennsylvania.

În 1955, el obține doctoratul la Harvard, cu tema gramaticii transdormaționale. Tot în același an, începe să predea la MIT, în cadrul departamentului de lingvistică și filosofie.

El este recunoscut drept părintele gramaticii universale, care are la bază ideea că oamenii se nasc cu un set de reguli structurale ale limbajului, independente de experiența senzorială.

Chomsky a fost un aprig opozant al războiului din Vietnam, fiind de multe ori arestat și asociat cu Noua Stângă, din cauza discursurilor sale. Totodată, el era pe lista contestatarilor președintelui Richard Nixon.

În februarie 1979, „The New York Times“ scria: „Analizat în ceea ce privește puterea, acoperirea, noutatea și influența gândirii sale, Noam Chomsky este probabil cel mai important intelectual în viață“.

Conform „Arts and Humanities Citation Index“, Chomsky a fost cel mai citat intelectual în viață în perioada 1980-1992, iar în prezent este pe locul opt în topul celor mai citați intelectuali.

A primit din partea a zeci de academii importante de pe tot globul titlul de Doctor Honoris Causa, precum și numeroase alte premii importante.

Locuiește în: Arizona, Statele Unite ale Americii

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?