Noi arestări legate de atacul de la Berlin; autoritățile germane sunt criticate pentru că nu au împiedicat fuga teroristului

Noi arestări legate de atacul de la Berlin; autoritățile germane sunt criticate pentru că nu au împiedicat fuga teroristului

Trei jihadiști despre care se crede că aveau legături cu tunisianul Anis Amri, presupusul autor al atacului terorist comis luni seară la un târg de Crăciun din Berlin, au fost arestați în Tunisia, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne al acestei țări, fără să menționeze dacă ei au vreo legătură cu respectivul atac.

Conform unui comunicat oficial, cei trei suspecți, unul fiind un nepot al lui Amri, fac parte dintr-o celulă teroristă. 'Nepotul a mărturisit că se afla în contact cu unchiul său, folosind mesageria criptată Telegram pentru a dejuca supravegherea poliției', se arată în textul care precizează de asemenea că suspectul care făcut această declarație a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic (SI) într-o înregistrare video trimisă lui Anis Amri.

Același nepot, descris drept fiul sorei lui Amri, a mai mărturisit că acesta din urmă i-a trimis sume de bani prin poștă sub o identitate falsă pentru a-l ajuta să vină și el în Germania. În mărturia sa mai consemnează că Amri era 'emirul' unei grupări jihadiste care acționează și în Germania și este cunoscută sub numele de brigada 'Abu al-Walaa'.

Între timp, autoritățile germane se confruntă cu tot mai multe critici după ce presupusul autorul al atentatului soldat cu 12 morți și 48 de răniți a reușit după atac să părăsească țara, mai ales că el se afla de mult timp în atenția poliției germane care știa că el reprezintă un pericol.

Replicând acestor acuzații, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a estimat, potrivit agenției DPA, că ar fi 'nepotrivit să vorbim despre un eșec al autorităților din domeniul securității'. 'Firește că vom analiza cazul meticulos și vom întocmi un raport', a mai spus el.

Tunisianul Anis Amri a sosit în Germania ca refugiat. Autoritățile germane i-au respins cererea de azil, dar nu au reușit să-l repatrieze din cauza refuzului autorităților tunisiene de a colabora. El a fost ucis joi noaptea de poliția italiană la Milano .

Asupra lui s-a găsit un bilet de tren care arată că a plecat din Franța către Torino, de unde a ajuns la Milano cu un tren regional. Rezultă astfel că, la scurt timp după ce a pătruns cu un camion în mulțime la Berlin, el a plecat în Franța, reușind să treacă nestingherit granița datorită libertății de circulație oferită de spațiul Schengen. Autoritățile germane investighează acum traseul său în detaliu și dacă a avut complici sau o rețea de sprijin care l-a ajutat în atac ori în fuga sa din Germania.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…