Noi atacuri aeriene în Ucraina: Cel puțin cinci morți, inclusiv la Odesa

Noi atacuri aeriene în Ucraina: Cel puțin cinci morți, inclusiv la Odesa

Rusia a efectuat joi dimineața noi atacuri aeriene asupra Kievului şi mai multor regiuni din Ucraina. Aceste atacuri survin într-un moment în care un emisar chinez se află în capitala Ucrainei pentru a încerca să obţină o „reglementare politică” a războiului, transmite Agerpres , care citează agenții internaționale de presă.

Incendiu după un atac aerian asupra Kievului FOTO EPA-EFE

„O serie de atacuri aeriene asupra Kievului - fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor - continuă. Acesta este al nouălea atac aerian consecutiv asupra capitalei de la începutul lunii mai”, a anunțat administraţia civilă şi militară a Kievului într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice ruse dinspre regiunea Mării Caspice, iar drone de recunoaştere au survolat apoi Kievul.

„Toate ţintele inamice din spaţiul aerian al Kievului au fost detectate şi distruse”, a precizat administraţia civilă şi militară a Kievului.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, Rusia a lansat joi dimineață 29 de rachete, două drone kamikaze și două drone de recunoaștere.

Un incendiu s-a declanşat într-un garaj din cartierul Darniţa în urma căderii unor fragmente de rachetă, fără să facă victime, a scris pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko, citat de Reuters.

Şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, a declarat, de asemenea pe Telegram, că un incendiu a izbucnit în spaţii nerezidenţiale din cartierul Desnianski, pe malul stâng al fluviului Nipru, care taie capitala Ucrainei în două. Oficialul ucrainean nu a oferit informaţii despre eventuale victime.

În schimb, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite în portul Odesa, de la Marea Neagră, în cursul unui atac asupra unui obiectiv industrial, potrivit administraţiei militare regionale.

Alte patru persoane au fost ucise în orașul Herson în ultimele 24 de ore, scrie The Kyiv Independent.

Armata a raportat de asemenea atacuri cu „rachete de croazieră” în regiunea Viniţa, în centrul ţării, în timp ce presa locală a semnalat explozii la Hmelniţki, la 100 de kilometri mai la vest.

Întâlnire între Dmitro Kuleba și emisarul chinez

Aceste noi atacuri au loc în timp ce la Kiev se află Li Hui, reprezentant special pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador al Chinei la Moscova, pentru a discuta, potrivit Beijingului, despre „reglementarea politică” a conflictului ruso-ucrainean.

Li Hui s-a întâlnit miercuri cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care „i-a explicat în detaliu principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, după cum a precizat MAE de la Kiev.

Kuleba „a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio propunere care ar implica pierderea de teritorii sau o îngheţare a conflictului”, se arată într-un comunicat al MAE ucrainean.

Li Hui ar putea să fie primit și de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. O astfel de întâlnire ar fi o premieră între Zelenski, care încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin, şi un oficial chinez de rang înalt.

În afară de Kiev, turneul european al emisarului chinez prevede deplasări în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.

China lui Xi, un partener apropiat al Rusiei lui Putin, nu a condamnat niciodată public invazia rusă din Ucraina.

În februarie, Beijingul a propus un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a fost însă privit cu scepticism de către Occident.

Vizita emisarului chinez la Kiev intervine după un turneu european al lui Volodimir Zelenski, în cadrul căruia i s-au promis noi livrări de arme necesare pentru a lansa o contraofensivă majoră, printre care rachete antiaeriene, drone de atac și blindate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /