Noi imagini cu baloane-spion chinezești deasupra Japoniei și a Taiwanului VIDEO

Noi imagini cu baloane-spion chinezești deasupra Japoniei și a Taiwanului VIDEO

Noi dovezi ale programului de spionaj cu baloane al Chinei, observate inclusiv deasupra Japoniei și a Taiwanului, au fost descoperite de BBC Panorama.

Relațiile dintre SUA și China au fost puse în pericol la începutul acestui an, când un presupus balon de spionaj chinezesc a fost doborât în largul coastelor americane, notează BBC.

China a susținut că balonul văzut deasupra nord-vestului SUA la sfârșitul lunii ianuarie era un dirijabil civil, folosit pentru cercetări științifice, cum ar fi meteorologia - și că a fost un eveniment neintenționat și izolat.

John Culver - un fost analist pentru Asia de Est al CIA - a declarat pentru Panorama că acesta „nu a fost doar un eveniment izolat, ci un efort continuu care datează de cel puțin cinci ani”. El a spus că baloanele chinezești au fost „special concepute pentru aceste misiuni cu rază lungă de acțiune” și că unele „se pare că au făcut înconjurul globului”.

Defectul tehnologic care permite hackerilor să controleze camerele de supraveghere

Lucrând cu Synthetaic, o companie de inteligență artificială care a analizat cantități uriașe de date capturate de sateliți, BBC a găsit mai multe imagini cu baloane care traversează Asia de Est.

Fondatorul companiei, Corey Jaskolski, a găsit dovezi ale unui balon care a traversat nordul Japoniei la începutul lunii septembrie 2021. Aceste imagini nu au mai fost publicate până acum.

De asemenea, Jaskolski consideră că dovezile indică faptul că acest balon a fost lansat din interiorul Chinei, la sud de Mongolia. BBC nu a reușit să confirme acest lucru.

Japonia este un aliat apropiat al SUA și acolo sunt staționate mai multe forțe americane decât în orice altă țară străină.

Yuko Murakami, de la Ministerul japonez al Apărării, a declarat pentru BBC că guvernul „își ia toate măsurile de precauție pentru a monitoriza zilnic situația” și că ar fi dispus chiar să doboare baloane pentru a proteja „viețile și proprietățile oamenilor de pe teritoriul Japoniei”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este de părere că baloanele chinezești sunt echipate pentru a colecta informații. Acesta spune că aeronava pe care a descoperit-o deasupra SUA avea „antene multiple, probabil capabile să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile”.

Pentru a investiga dacă China a lansat și alte baloane, echipa Panorama a căutat mai întâi în rețelele de socializare și în rapoartele de presă din întreaga regiune pentru a afla dacă au fost observate OZN-uri pe cer.

Ei au găsit două fotografii realizate de serviciul meteorologic din Taiwan, care păreau să arate un balon deasupra capitalei Taipei, la sfârșitul lunii septembrie 2021.

Jaskolski le-a comparat apoi cu imaginile din satelit. „În 90 de secunde, am găsit balonul în largul coastei Taiwanului”, spune el.

Operațiunea de supraveghere globală a Chinei

De la baloane de spionaj la secții secrete de poliție și dizidenți pe fugă, Panorama investighează operațiunea de supraveghere globală a Chinei.

„Dezvăluim noi detalii despre flota de baloane-spionaj a Beijingului - și spargem o cameră de securitate fabricată în China pentru a arăta cum ar putea fi exploatate dispozitive similare care ne împânzesc străzile”, notează publicația britanică.

Guvernul taiwanez a declarat pentru Panorama că a crezut că este vorba de un balon meteorologic, dar Jakolski nu este de acord.

„Doar pe baza diametrului balonului și a faptului că altitudinile de operare par similare... seamănă foarte mult cu balonul care a zburat deasupra Statelor Unite, deasupra Japoniei”, spune el.

Taiwanul guvernat democratic se află de mult timp în vizorul Chinei.

Anul trecut, armata chineză a lansat o repetiție a unui atac la scară largă.

Președintele american Joe Biden a declarat anterior că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei.

Cum a ajutat inteligența artificială la localizarea baloanelor

Corey Jaskolski a început cu o schiță a ceea ce credea că va arăta balonul din spațiu. Apoi a introdus această schiță în programul său de inteligență artificială, împreună cu coordonatele aproximative ale locului în care a fost văzut ultima dată.

De asemenea, a analizat modelele de vânt pentru a trasa traseul balonului și a-i găsi originea.

Pe baza imaginilor din satelit furnizate de compania Planet Labs, Corey a introdus toate informațiile în software-ul său, cunoscut sub numele de RAIC (rapid automatic image categorization), pentru a localiza baloanele.

Baloanele de supraveghere sunt uriașe - de mărimea câtorva autobuze - și transportă echipamente sofisticate capabile să colecteze cantități mari de date despre țintele de dedesubt.

Dar, fotografiate de un satelit din spațiu, ele par a fi doar niște mici pete albe.

Cercetările lui Jaskolski arată că balonul care a zburat deasupra SUA în februarie se afla la un moment dat la 130 km de o bază aeriană nucleară din statul Montana.

De asemenea, el a trasat traiectoria de zbor a balonului până la cel mai probabil locul de lansare - Insula Hainan din Marea Chinei de Sud.

„Se pare că la... lansare a existat o acoperire de nori”, spune el. „Și dacă aș fi avut de gând să lansez un balon, aș fi ales o zi înnorată pentru a minimiza această șansă de detectare”.

Într-o declarație, Ambasada Chinei la Londra a acuzat SUA că a lansat ea însăși un număr mare de baloane de mare altitudine, care au înconjurat continuu globul și au survolat ilegal spațiul aerian al Chinei.

Aceasta a precizat că „China este o țară responsabilă” care acționează întotdeauna „în strictă conformitate cu dreptul internațional și respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”. Acesta a adăugat că respinge „acuzațiile nefondate de denigrare și atac la adresa Chinei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?