Noi ipoteze despre originea exploziei de la Podul Crimeea. Forțele speciale ucrainene ar fi putut să folosească un camion-capcană detonat de la distanță sau o dronă kamikaze

Noi ipoteze despre originea exploziei de la Podul Crimeea. Forțele speciale ucrainene ar fi putut să folosească un camion-capcană detonat de la distanță sau o dronă kamikaze

Comandourile ucrainene ar fi putut folosi un camion-bombă enorm sau o dronă sinucigașă pentru a arunca în aer podul preferat al lui Vladimir Putin.

Videoclipurile și imaginile arată dimensiunea exploziei care a prăbușit o parte a podului și a incendiat un tren de combustibil de pe linia de cale ferată adiacentă.

Este o lovitură puternică pentru efortul de război deja dezastruos al Rusiei în Ucraina, deoarece paralizează o parte a lanțului lor de aprovizionare și arată cât de mult a crescut aria armatei Kievului.

Cauza exactă a exploziei rămâne necunoscută. Dar teoria principală în acest moment - și acuzația formulată de Rusia - este că explozia a fost declanșată de un camion-bombă.

Camerele arată explozia de pe carosabil aparent centrată în jurul unui camion . Autoritățile ruse au publicat, de asemenea, imagini cu un TIR roșu despre care susțin că a fost responsabilă pentru explozie .

Înregistrările camerei de pe pod arată, de asemenea, camionul oprindu-se la un punct de control înainte de a i se permite să treacă pe Podul Kerci.

Camionul a fost inspectat vizual înainte de a urca pe pod, dar ofiţerul care a efectuat inspecţia nu a găsit nimic suspect, potrivit site-ului rus de ştiri Mash, care a publicat un videoclip în care susţine că vehiculul greu a fost cel care a provocat pagubele când a explodat. Cu toate acestea, monitorizarea nu a inclus raze X.

La intrarea pe pod a fost instalat un echipament special care ar trebui să detecteze explozibilii din vehicule, potrivit site-ului independent Meduza, cu sediul la Riga.

Serviciile de securitate ale lui Putin au spus că proprietarul camionului ar fi Samir Iusubov, din Krasnodar, Rusia.

Nu am nimic de-a face cu ceea ce s-a întâmplat pe podul din Crimeea”, a declarat el presei. El a sugerat că vărul tatălui său, Mahir, ar fi putut fi la volan și nu a putut fi contactat de la explozie.

Se bănuiește că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) - serviciul secret al Kievului care operează o unitate de forțe speciale - ar fi în spatele exploziei. SBU nu a comentat încă afirmațiile.

Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar a sărbătorit pe scară largă explozia și anterior a sugerat că va ataca Podul Kerci.

Comentatorul pro-Putin Iuri Podoliaka a susținut că ar fi putut fi o explozie controlată de la distanță de ucraineni. El a sugerat că șoferul ar fi putut să nu știe de „încărcătura mortală” pe care o transportau în remorcă – sau ar fi putut fi o misiune sinucigașă deliberată.

Tony Spamer, un fost expert al armatei britanice în demolarea podurilor, a pus la îndoială teoria camionului-bombă, scrie Wall Street Journal .

El a explicat, cum explozia unui camion ar fi spulberat drumul, dar nu ar fi declanșat un colaps structural.

"Trebuie să ataci toată lățimea podului. Privind-l, se pare că a fost atacat de dedesubt", a spus Spamer.

Explozia a aprins și trenul de combustibil din apropiere, care a deteriorat și mai mult podul.

Alte teorii indică o formă misterioasă care se mișcă sub pod, surprinsă de camerele de luat vederi cu câteva momente înainte de explozie.

S-a sugerat că aceasta ar putea fi o dronă sinucigașă încărcată cu bombă.

În urmă cu doar câteva săptămâni, o misterioasă dronă kamikaze s-a detonat în fața sediului Flotei Mării Negre de la Sevastopol.

Podul Kerci, peste strâmtoarea dintre Marea Neagră și Marea Azov și care leagă Crimeea de Rusia a fost redeschis pentru traficul rutier sâmbătă seara, după ce în zorii zilei a fost zguduit puternic de o explozie. Circulația a fost redeschisă însă cu restricții severe. Circulația feroviară încă este blocată...

A fost redeschisă circulația rutieră pe singura cale de pod care a rămas în picioare

Sâmbătă după-amiază, însă, a fost redeschisă circulația rutieră pe singura cale de pod care a rămas în picioare. Însă a fost deschisă cu restricții: atât restricții de tonaj, cât și restricții pe flux pentru că zona carosabilă a fost îngustată simțitor în dreptul zonei unde a avut loc explozia.

Practic, din patru benzi de circulație, acum se mai poate circula alternativ doar pe o singură bandă.

În plus, toate mașinile care doresc să traverseze podul sunt supuse unor controale amănunțite.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat sâmbătă întărirea măsurilor de securitate pentru podul care leagă Rusia de Crimeea, precum și pentru infrastructura care aprovizionează cu electricitate și gaz peninsula ucraineană anexată, a informat agenția rusă Interfax, preluată de Reuters.

Într-un decret emis la câteva ore după ce podul Kerci a fost avariat de o explozie puternică, Putin precizează că serviciul federal de securitate FSB va fi responsabil pentru întărirea măsurilor de protecție.

Înainte de emiterea acestui decret de către Kremlin, liderul cecen Ramzan Kadârov a invitat unităţile sale să păzească podul în viitor.

Responsabilitatea pentru securitatea podului a fost împărţită până acum între trei părţi, potrivit deputatului rus Alexandr Hinştein. Ministerul Apărării a monitorizat spaţiul aerian, Garda Naţională Rosgvardia s-a ocupat de supravegherea maritimă, iar traficul rutier şi rutele feroviare erau controlate de Ministerul Transporturilor.

Explozia este cercetată de Comitetul de Investigaţii al Rusiei, care a deschis o anchetă şi cu privire la proprietarul camionului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...