Noile autorități din Burkina Faso spun că președintele înlăturat a fugit la o bază armată

Noile autorități din Burkina Faso spun că președintele înlăturat a fugit la o bază armată

Căpitanul Ibrahim Traore, liderul grupării militare care a anunțat vineri preluarea puterii în Burkina Faso, a declarat sâmbătă că locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, care fusese înlăturat din funcția de președinte al țării, se afla la obază franceză în suburbiile capitalei și pregătea măsuri de represalii. Declarația corespunzătoare a lui Traore a fost citită la televiziunea de stat din Burkina Faso.

Armata a preluat puterea în Burkina Faso. Foto: Shutterstock

Damiba s-a refugiat în baza franceză de la Cambouance pentru a pregăti o contraofensivă”, a spus el, citat de portalul de știri din Burkina, leFaso . „Sarcina lui Damiba este de a crea discordie în cadrul forțelor armate și de a crea probleme de securitate pentru țară”. Traore a cerut atât militarilor, cât și cetățenilor „să nu cadă în capcană și să aibă încredere în noile autorități”. El a mai spus că intenţionează să apeleze la „alţi parteneri pentru a lupta împotriva terorismului în regiune”.

La rândul său, ambasada Franței în Burkina Faso a declarat sâmbătă că Franța nu este implicată în evenimentele care au avut loc în ultimele zile în țara africană. În acest fel, ambasada a răspuns numeroaselor publicații de pe rețelele de socializare burkiniene care acuzau Parisul că folosește situația din țară în propriul interes.

La 30 septembrie, un grup militar a dat o lovitură de stat în Burkina Faso, acaparând puterea și înlăturându-l pe Damiba de la președinția țării. Traore a devenit noul lider al Burkina Faso. El a condus structura de guvernare a țării, Mișcarea Patriotică pentru Conservare și Restaurare. Armata care a preluat puterea a anunțat dizolvarea guvernului țării, suspendarea constituției și orice activitate politică. La ordinul lor, granițele Burkina Faso sunt închise pe o perioadă nedeterminată, este introdusă interdicția circulației pe timp de noapte la nivel național, până când Damiba a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Burkina Faso și de comandant suprem.

Baza din Cambouance este situată în suburbiile capitalei Burkinei Faso, Ouagadougou. Este folosită în comun de forțele armate din Burkina Faso și de forțele speciale franceze. În august 2014, Franța a lansat operațiunea Barkhane pentru a lupta împotriva grupărilor islamiste din Mali, Burkina Faso, Mauritania, Niger și Ciad. Până în prezent, există peste 5.000 de trupe franceze în această regiune a Africii.

Statele Unite au condamnat lovitura de stat de vineri din Burkina Faso, se precizează într-un comunicat publicat sâmbătă de șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

"Statele Unite sunt profund preocupate de evoluțiile din Burkina Faso. Observăm că, pentru a doua oară în opt luni, armata a anunțat că a dizolvat guvernul și Adunarea Națională și a suspendat constituția. Ne alăturăm partenerilor noștri în ECOWAS ( Comunitatea Economică a Națiunilor din Africa de Vest), Uniunea Africană și Uniunea Europeană în condamnarea acestor acțiuni și a violențelor în curs, care pun în pericol timpul convenit pentru revenirea unui guvern civil ales democratic”, se arată în comunicat.

Statele Unite au cerut armatei care au preluat puterea în Burkina Faso să asigure de-escaladarea, să prevină vătămarea civililor și personalului militar și să restabilească ordinea constituțională.

Statele Unite monitorizează îndeaproape această situație volatilă și îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...