Norvegia: Curtea Supremă validează extrădarea mollahului Krekar

Norvegia: Curtea Supremă validează extrădarea mollahului Krekar

Curtea Supremă norvegiană a refuzat miercuri să examineze recursul mollahului Krekar, predicator fundamentalist kurd irakian, validând astfel extrădarea sa în Italia unde el este suspectat într-un caz de "asociație teroristă", informează AFP.

Refugiat în Norvegia din 1991, mollahul în vârstă de 60 de ani, pe numele real Najumuddin Ahmad Faraj, este suspectat de poliția italiană de a fi condus o rețea jihadistă kurdă, Rawti Shax, bănuită de legături cu organizația Stat Islamic (SI) și care ar fi planificat atentate în Occident.

El pretinde că a avut singura intenție de a forma un partid politic în Kurdistanul irakian.

După două decizii ale justiției norvegiene care autorizează extrădarea sa în Italia, Krekar a sesizat Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță judiciară din țara scandinavă, care a refuzat să îi examineze recursul, ceea ce este egal cu validarea procedurii de extrădare.

Avocatul kurdului irakian, Brynjar Meling, și-a anunțat intenția de a aduce cazul în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Meling a acuzat în mod repetat Norvegia că utilizează acest caz pentru a scăpa de un personaj incomod, fără a putea să-l trimită înapoi în țara sa.

Krekar a făcut mai mulți ani de închisoare în țara scandinavă pentru amenințări și apeluri la crimă.

Considerat o amenințare la adresa securității naționale și figurând pe listele de persoane teroriste ale ONU și SUA, el este din 2003 vizat de un ordin de expulzare ce nu a fost niciodată executat în lipsă de garanții cu privire la soarta sa în Irak, unde riscă pedeapsa cu moartea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”