Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Norvegia: O curte de apel decide dacă ucigașului în masă Anders Breivik îi sunt încălcate drepturile omului

O instanță norvegiană de apel dă miercuri verdictul în procesul în care ucigașul în masă Anders Behring Breivik acuză statul că prin condițiile de detenție pe care i le asigură în penitenciar i se încalcă drepturile omului, transmite DPA.

Instanța se va pronunța în acest caz după ce o curte inferioară a decis, în aprilie 2016, că unele condiții de detenție în care trăiește extremistul de dreapta care a ucis 77 de oameni sunt "inumane și degradante".

Potrivit publicației The Guardian, Breivik este nemulțumit de faptul că nu i se permite contactul cu alți deținuți din penitenciarul de maximă securitate din Skien, unde este ținut, că este adesea supus unor percheziții stricte, a fost adesea încătușat și i se violează corespondența.

Plângerile lui Breivik se leagă și de calitatea hranei sau de faptul că tacâmurile sunt din plastic, mai notează Guardian, amintind că deținutul cel mai costisitor al Norvegiei are la dispoziție un complex format din trei celule unde are acces la televizor, la jocuri video și la o sală de sport.

Tribunalul districtual din Oslo a decis că în acest caz nu sunt încălcate prevederile Convenției Europene pentru Drepturile Omului, dar că "interzicerea tratamentelor inumane și degradante reprezintă o valoare fundamentală în societatea noastră democratică și se aplică indiferent de circumstanțe, chiar și în tratamentul aplicat teroriștilor sau ucigașilor".

Instanța a decis atunci ca statul să îi achite deținutului cheltuielile judecătorești în valoare de aproximativ 41.000 de euro.

Au fost respinse însă plângerile lui Breivik privind cenzurarea corespondenței. Atât deținutul, cât și procuratura au făcut apel la decizia din 2016.

La înfățișarea din ianuarie din procesul de apel, procurorul general a spus că Breivik rămâne un pericol și restricțiile din regimul său de detenție sunt necesare, inclusiv monitorizarea corespondenței.

Avocatul lui a afirmat, în schimb, că regimul de izolare în care este ținut îl face "vulnerabil din punct de vedere psihic" și că Breivik are nevoie de contact cu ceilalți deținuți, nu doar cu gardienii, personalul sanitar al închisorii sau cu reprezentanții lui legali.

În august 2012, Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru atacurile comise în iulie 2011 la Oslo și pe insula Utoya, soldate cu moartea a 77 de persoane.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 ALERTĂ Ambasada Danemarcei, mesaj pentru Dragnea: „Va fi o duminică fierbinte. Şi după? Posibil să fie mai răc…

5 VIDEO Priviți ce s-a întâmplat la Sibiu! Ecaterina Andronescu, pusă pe fugă de sibieni! „Vă luați de domnul La…

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan