Nou medicament promițător pentru boala Alzheimer. Studiile arată rezultate uimitoare

Nou medicament promițător pentru boala Alzheimer. Studiile arată rezultate uimitoare

Un nou medicament, donanemab, este considerat drept un punct de cotitură în lupta împotriva Alzheimer, după ce un studiu global confirmă că încetinește declinul cognitiv. Deși nu este un leac, studiile arată că medicamentul este cel mai eficient de până acum.

Nou medicament pentru pacienții cu Alzheimer

Medicamentul cu anticorpi ajută în stadiile incipiente ale bolii prin curățarea unei proteine ​​(numite beta-amiloid) care se acumulează în creier la persoanele cu acest tip de demență.

Chiar dacă nu vindecă boala sută la sută, cercetătorii spun că rezultatele publicate în revista JAMA marchează o nouă eră în tratamentul bolii Alzheimer.

Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Marea Britanie a început să evalueze medciamentul, pentru o posibilă utilizare a sistemului de sănătate britanic (NHS).

Medicamentul funcționează în boala Alzheimer, dar nu în alte tipuri de demență, cum ar fi demența vasculară.

Încetnește considerabil ritmul bolii

În studii, se pare că a încetinit ritmul bolii cu aproximativ o treime, permițând pacineților să rămână mai mult activi și să-și îndeplinească sarcinile de zi cu zi, cum ar fi pregătirea meselor și bucurarea unui hobby.

Mike Colley, care are 80 de ani, este unul dintre cele câteva zeci de persoane cu Alzheimer din Marea Britanie care a luat parte la studiul global. El și familia lui au vorbit la BBC despre asta.

Mike primește o perfuzie în fiecare lună la o clinică din Londra și spune că este „unul dintre cei mai norocoși oameni”. Mike și familia lui au observat că avea probleme cu memoria și cu luarea deciziilor, nu cu mult timp înainte de a începe procesul.

Fiul său, Mark, a spus că a fost foarte greu de urmărit la început. „Văzându-l că se luptă cu procesarea informațiilor și rezolvarea problemelor a fost foarte greu. Dar cred că declinul atinge un platou acum”, spune Mark. „Mă simt mai încrezător în fiecare zi”, a mai spus el.

Există și riscuri ale tratamentului

Donanemab, produs de Eli Lilly, funcționează în același mod ca lecanemab - dezvoltat de companiile Eisai și Biogen - care a fost apreciat în întreaga lume când s-a dovedit că încetinește boala.

Deși extrem de promițătoare, aceste medicamente nu sunt tratamente fără riscuri.

Inflamația creierului a fost un efect secundar comun la până la o treime dintre pacienții din studiul cu donanemab. Pentru majoritatea, acest lucru s-a rezolva t însă, fără a provoca simptome. Cu toate acestea, doi voluntari, și posibil un al treilea, au murit ca urmare a unei inflamații periculoase a creierului.

Un alt medicament cu anticorpi Alzheimer, numit aducanumab, a fost recent respins de autoritățile de reglementare europene din cauza problemelor de siguranță și a lipsei de dovezi că ar fi suficient de eficient pentru pacienți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat