Nou SCANDAL la Cultură: Zeci de arheologi cer anularea numirii membrilor în Comisia Naţională de Arheologie

Nou SCANDAL la Cultură: Zeci de arheologi cer anularea numirii membrilor în Comisia Naţională de Arheologie

Peste 60 de arheologi din România cer ministrul Culturii, Corina Şuteu, anularea ordinelor emise de predecesorul acesteia, Vlad Alexandrescu, privind numirea membrilor în Comisia Naţională de Arheologie şi în Comisia Naţională “Limes”, fără consultare publică.

Zeci de arheologi cer anularea numirii membrilor în Comisia Naţională de Arheologie

Arheologii au semnat o petiţie, potrivit căreia componenţa celor două comisii încalcă recomandări ale UE referitoare la prezenţa femeilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”În 27.04 a fost semnat de către Vlad Alexandrescu un ordin de ministru privind componenţa nominală a Comisiei Naţionale – Limes şi o zi mai târziu ordinul privind nominalizarea membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie. Ordinele de ministru nu au fost postate pentru consultare publică pe site-ul Ministerului Culturii anterior semnării lor. În ceea ce priveşte numirea membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie, precizăm că din această comisie, formată din 21 de persoane, face parte doar o singură femeie, iar între cei 11 membri ai Comisiei Naţionale – Limes nu se regăseşte nicio femeie, încălcându-se astfel recomandări ale UE. Solicităm retragerea/anularea celor două ordine de ministru”, se arată în petiţie.

De asemenea, arheologii reclamă faptul că, printre membrii ambelor comisii, se găseşte şi Florian Matei-Popescu, consilier personal al ministrului Culturii la data semnării ordinelor, ceea ce ar constitui un conflict de interese.

”Adăugăm la cele de mai sus faptul că Vlad Alexandrescu îşi anunţase demisia pe o reţea socială în data de 27.04, semnând apoi cele două ordine de ministru. Considerăm că modul în care a fost făcută selecţia membrilor acestor comisii este netransparent”, se mai arată în petiţie.

Arheologii îi mai cer Corinei Şuteu publicarea metodologiei aprobate prin ordin de ministru, după care se face selecţia membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie, instituirea unei proceduri de selecţie şi numire pentru Comisia Naţională “Limes” şi publicarea acesteia, înainte de a stabili componenţa comisiei, publicarea componenţei comisiei/grupului de lucru care face selecţia membrilor acestor comisii, pentru a elimina orice suspiciuni asupra unor conflicte de interese.

”Solicităm publicarea listelor de propuneri pentru Comisia Naţională de Arheologie, trimise de institutele de arheologie, muzee, universităţi, organizaţii profesionale, publicarea CV-urilor candidaţilor pentru Comisia Naţională de Arheologie”, se mai arată în document.

Printre semnatarii petiţiei se numără arheologi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Brăilei "Carol I”, Muzeul Judeţean Buzău, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti al Academiei Române, Muzeul Naţional “Brukenthal” Sibiu, Muzeul Bucovinei – Suceava, Muzeul Naţional al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Judeţean Satu Mare.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale