Noua lege a educației din Ucraina provoacă nemulțumirea comunității etnicilor români din această țară

Noua lege a educației din Ucraina provoacă nemulțumirea comunității etnicilor români din această țară

Comunitatea etnicilor români din Ucraina și-a manifestat nemulțumirea față de noua lege a educației adoptată marți de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral), deoarece aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităților, a relatat miercuri portalul BucPress din Cernăuți.

Sursa foto: rada.gov.ua

Reprezentanți ai etnicilor românii din Ucraina au semnat un Apel către președintele ucrainean Petro Poroșenko, în care solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulțumiri sociale și instabilitate în țară, conform publicației citate.

Prezent la sesiunea de marți a Radei Supreme, deputatul Grigore Timiș, etnic român, nu a participat la vot, retrăgând cartela de deputat din sistemul electronic și protestând astfel împotriva adoptării acestei legi.

Grigore Timiș și parlamentari reprezentând alte minorități etnice din Ucraina au protestat și la Consiliul de Coordonare a parlamentului împotriva acestei legi, însă majoritatea, prin 255 de voturi, a ignorat opinia minorității.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației.

Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

Și guvernul ungar a protestat față de această lege prin vocea secretarului de stat ungar pentru comunitățile maghiare din afara țării, Janos Arpad Potapi, potrivit MTI.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...