Noua „perlă a coroanei” Marinei americane, nava invizibilă, s-a defectat în canalul Panama

Noua „perlă a coroanei” Marinei americane, nava invizibilă, s-a defectat în canalul Panama

Zumwalt, nava militară invizibilă de ultimă generație, "perlă a coroanei" Marinei americane, s-a stricat în canalul Panama, acolo unde se găsea în drum spre baza navală din San Diego, a anunțat Marina Statelor Unite, marți, transmite AFP.

Vaporul, de aproape 200 de metri lungime, cu linii futuriste, a intrat oficial în serviciu pe 15 octombrie, fiind construit într-un șantier din Maine, în nord-estul SUA.

Nava a întâmpinat o "problemă mecanică" la trecerea prin canalul Panama, iar "durata reparațiilor este pe cale de a fi determinată", a indicat Marina americană, într-un comunicat.

Potrivit site-ului de informații din marina americană USNI News, Zumwalt a suferit o avarie a sistemului său ultra-modern de propulsie, bazat pe turbine cu gaz și motoare electrice.

Un oficial anonim al Marinei a indicat că reparațiile ar putea dura 10 zile, adaugă AFP.

US Navy intenționa în urmă cu câțiva ani să se doteze cu 24 de distrugătoare din clasa Zumwalt, dar în 2008 a decis să nu mai comande decât trei, în special din cauza costului ridicat.

Zumwalt a costat mai mult de 4 miliarde de dolari, față de circa 1,5 miliarde cât este prețul navelor convenționale comparabile.

Veritabila centrală electrică de la bord, care o propulsează, ar trebui să permită dotarea navei, în viitor, cu un tun electric, armă devastatoare pe care Marina americană încearcă să o dezvolte.

Datorită marilor sale suprafețe plane și înclinate, nava ar trebui să beneficieze de amprenta radar a unui simplu vas de pescuit, deși ea cântărește 15.000 de tone.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”