Noua realitate care ne dictează viețile și banii/Supravegheați, click cu click, de Big Tech

Noua realitate care ne dictează viețile și banii/Supravegheați, click cu click, de Big Tech

Economia digitală a evidențiat o vorbă care pare că oferă o oglindă perfectă a vremurilor pe care le trăim: „data is the new oil” (datele sunt noul petrol). În acest El Dorado 2.0 al economiei digitale, giganți din tehnologie ca Amazon, Google, Facebook și Apple – cunoscuți sub numele de Big Tech – colectează date despre utilizatori. Și o fac mai mult sau mai puțin la vedere.

Surveillance capitalism sau când algoritmii ne spun ce și când să cumpărămFoto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Pe mai departe, însă, asemenea prelucrării țițeiului, sistemul a devenit unul extrem de sofisticat și aceste date au fost puse serios la treabă pentru a face bani. S-a trecut de la colectare la prelucrare, de la prelucrare la armonizare și de la armonizare la manipularea obiceiurilor de consum.

E o spirală care se tot dezvoltă și, culmea, pare că abia își turează motoarele, din moment ce pe margine „se încălzesc” deja sistemele bazate pe inteligență artificială (IA).

Termenul care descrie cel mai bine aceste practici și sistemul pe care îl comun poartă numele de „surveillance capitalism” sau capitalismul de supraveghere.

Citește mai mult pe Panorama.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?