Noua tactică a lui Putin, odată cu apropierea iernii. Pe ce ar trebui să se concentreze Occidentul

Noua tactică a lui Putin, odată cu apropierea iernii. Pe ce ar trebui să se concentreze Occidentul

Raționalizarea energiei electrice a devenit noua realitate sumbră a războiului în Ucraina, pe măsură ce Rusia încearcă să-i distrugă capacitatea economică, pentru ca liderii acesteia să fie nevoiți să se apropie de masa negocierilor, susține expertul John Lough, membru asociat al Programului Rusia și Eurasia, Chatham House, într-un articol pentru CNN .

Armata ucraineană dă dovadă de o rezistență mai mare decât se aștepta Rusia FOTO Profimedia

Săptămâna aceasta, vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk le-a cerut ucrainenilor care au fugit din țară din cauza invaziei Rusiei, să nu se întoarcă acasă în această iarnă, pe fondul crizei energetice

Trebuie să supraviețuim în această iarnă”, a spus ea, adăugând că „[Dacă oamenii se întorc] rețeaua electrică s-ar putea defecta”.

Rusia a vizat infrastructura critică a Ucrainei cu numeroase atacuri cu rachete și drone în ultimele săptămâni – 30% din centralele energetice ale țării au fost distruse , potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Ministrul Energiei a avertizat că Ucraina ar putea avea nevoie să importe electricitate pentru a supraviețui iernii grele care urmează. Până de curând, Ucraina exporta energie electrică pe piața UE.

Potrivit expertului John Lough, performanța slabă a armatei ruse pe câmpul de luptă, în special în ultimele luni, i-a făcut pe președintele Vladimir Putin și pe generalii săi să schimbe tactica. Astfel că pe măsură ce forțele ucrainene își continuă avansul pentru a recuceri orașul Herson, care este important din punct de vedere strategic, campania militară rusă s-a mutat spre a priva civilii de electricitate și căldură.

În timp ce ucrainenii se aprovizionează cu lumânări și lemne de foc pentru a se pregăti pentru iernile cu temperaturi sub -20 de grade Celsius, „liderii occidentali trebuie să ia în considerare ce pot face pentru a preveni ca Putin să creeze un dezastru umanitar”.

Pentru țările europene, există o îngrijorare reală că devastarea infrastructurii energetice a Ucrainei ar putea pune economia în genunchi și ar putea crește dramatic numărul de refugiați care se îndreaptă spre vest. Se estimează că 8 milioane de ucraineni au fugit în țările UE pentru a scăpa de război, potrivit datelor Schengen Visa.

Putin este nevoit să continue războiul prin noi mijloace, deoarece armata rusă slabă riscă să piardă pe câmpul de luptă dacă devine și mai demoralizată. Retragerea spectaculoasă a forțelor desfășurate în nord-estul Ucrainei în septembrie a fost un indicator al fragilității armatei ruse, mai notează Dr. Lough.

În schimb, armata ucraineană continuă să dea dovadă de o rezistență mai aprigă decât se aștepta Kremlinul. Țările occidentale au furnizat suficient echipament și au efectuat deopotrivă suficiente antrenamente pentru a putea organiza o contraofensivă ucreaineană serioasă și pentru a sprijini Kievul în efortul de recucerire a teritoriului capturat de la începutul invaziei.

Putin este într-o cursă disperată contra cronometru”, deoarece deoarece Rusia nu suferă doar pierderi economice și umane, dar și sprijinul pentru război scade, China și India, cei mai importanți aliați ai săi, și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la acțiunile lui Putin.

În timp ce Moscova încearcă să intimideze Occidentul cu posibilitatea că ar putea desfășura o armă nucleară în Ucraina, și continuă distrugerea sectorului energetic al acesteia, „adevăratul test al angajamentului occidental față de Ucraina este pe cale să vină”

„Pentru ca Ucraina să fie învingătoare în acest război, va cere guvernelor occidentale să sape mult mai adânc și să ofere țării resursele militare și financiare de care are nevoie pentru a continua lupta”, a conchis Dr. John Lough.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...