Noul guvern al Slovaciei anulează o livrare planificată de arme către Ucraina

Noul guvern al Slovaciei anulează o livrare planificată de arme către Ucraina

Guvernul condus de Robert Fico a decis miercuri să blocheze o livrare importantă de arme către Ucraina, care fusese planificată de Executivul anterior al Slovaciei.

Robert Fico, noul premier al Slovaciei FOTO Profimedia

„Guvernul nu aprobă propunerea de a dona Ucrainei echipamente militare” în valoare de 40,3 milioane de euro, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului slovac.

Această propunere pentru cel de-al 14-lea pachet de ajutor întocmită de fosta conducere a Ministerului slovac al Apărării includea livrarea de muniţie de 7,62 mm şi de calibru mare pentru tunuri de 125 mm, precum şi rachete pentru apărarea aeriană, mortiere şi mine, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Noul guvern de coaliţie, învestit la sfârşitul lunii octombrie, condus de Robert Fico şi care include un partid de extremă dreapta pro-rus, a anunţat că ajutorul pentru Ucraina se va limita de acum înainte la „ajutor umanitar şi civil”.

Robert Fico a declarat marţi că, „dacă o companie (slovacă, n. red.) vrea să fabrice arme undeva şi să le furnizeze (Ucrainei, n. red.), nimeni nu o va opri”.

De la începutul războiului lansat de Rusia în Ucraina, Slovacia a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 671 de milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?