Noul secretar de stat numit la Ministerul Sănătăţii, găsit incompatibil de Agenţia Naţionala de Integritate. Ce schimbări au loc în instituţie

Noul secretar de stat numit la Ministerul Sănătăţii, găsit incompatibil de Agenţia Naţionala de Integritate. Ce schimbări au loc în instituţie

În Monitorul Oficial a apărut joi noua numire de secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, adică Cătălin Vişean, fiind susţinut pe filieră PSD. Cătălin Vişean a fost declarat incompatibil în urmă cu 4 ani de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cătălin Vişean a fost găsit incompatibil pentru că, în perioada 01 decembrie 2010 – 30 aprilie 2012, a deţinut simultan cu funcţia de Manager al Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti şi funcţia de consilier pe probleme sociale în cadrul Biroului parlamentar al deputatului Sever Voinescu. Vişean s-a judecat cu ANI în instanţă, unde a pierdut pe rând toate procesele, potrivit Curentul.

De asemenea, potrivit G4Media în ciuda sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cătălin Vişean nu a fost revocat din funcţie, ceea ce ar fi însemnat că acesta urma să aibă o perioadă în care nu are voie să deţină nicio funcţie publică. Noua numire de la Ministerul Sănătăţii a avut loc sub pretextul că e nevoie de noi demnitari care să se ocupe de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu toate că în minister era o persoană care se ocupa deja de acest domeniu, adică secretarul de stat Andrei Baciu.

Leafa unui secretar de stat este de 16.640 de lei, iar acesta are dreptul să-şi angajeze şi patru consilieri personali.

„Adevărul” a adresat Ministerul Sănăţii mai multe întrebări referitoarela necesitatea schimbărilor la vârful instituţiei. În primul rând, care este raţionamentul dublării unei funcţii de demnitar: „Prin HG nr. 496/2022 a fost înfiinţată Direcţia de implementare şi monitorizare a PNRR, structură de specialitate, în vederea implementării reformelor şi de monitorizare a stadiului de îndeplinire a ţintelor şi jaloanelor cu privire la Planul naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Având în vedere că activitatea instituţiei a fost reorganizată, prin suplimentarea atribuţiilor, pentru o mai bună coordonare a sarcinilor suplimentare ale ministerului, ţinând cont şi de importanţa noilor structuri este necesară suplimentarea numărului de secretari de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a fost poziţia instituţiei.

Pe de altă parte, fiind întrebaţi dacă în minister va avea loc o reîmpărţire a atribuţiilor şi cum va avea loc aceasta, instituţia a dat un răspuns vag. „Potrivit prevederilor legale în vigoare, respectiv OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi art. 8 alin. 2, din HG nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea atribuţiilor secretarului de stat este prerogativa ministrului Sănătăţii, care va acţiona în consecinţă, după schimbarea organigramei”, a arătat sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...