Alexandru Rafila spune că motivul pentru care vaccinul va ajunge în România mai târziu decât în alte țări este că are „o responsabilitate față de banii publici”.

„Ajunge târziu în România (vaccinul - n.red.) pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici. A fost un proces lung de negociere pentru reducerea cantităţii. În acest an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin Pfizer. Având deja 6 milioane de doze expirate sau în curs de expirare, având frigiderele pline, m-am gândit că totuşi nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România. Din aceste 19 milioane de doze am vândut 7,5 milioane, am negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană să reducem cantitatea restantă de 11,2 milioane la 3 milioane. Suntem foarte aproape să semnăm o comandă de 3 milioane de doze care vor ajunge în scurt timp, adică în această lună în România”, a afirmat marți Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, răspunzând unei întrebări a reporterului HotNews.ro.

Alexandru Rafila spune că România a făcut o economie de 300 de milioane de euro prin reducerea de la 11 la 3 milioane de doze a cantității care urmează să ajungă în țară, dar și prin revânzarea a 7,5 milioane de doze.

Ministrul Sănătății mai spune că se va imuniza cu cea de-a patra doză de vaccin, atunci când aceasta va fi disponibilă în România.