Nu există 'nicio probă' privind prezenţa unor agenţi ai KGB în avionul deturnat, susţine premierul grec

Nu există 'nicio probă' privind prezenţa unor agenţi ai KGB în avionul deturnat, susţine premierul grec

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a dat asigurări joi că nu există "absolut nicio dovadă" privind prezenţa unor eventuali agenţi ai KGB, serviciul secret din Belarus, "sau ai altor servicii de securitate" în avionul de linie deturnat de Minsk şi în care se afla opozantul Roman Protasevici, relatează AFP.

"Niciuna, zero", a declarat pe această temă şeful guvernului de la Atena într-un interviu pentru cotidianul german Bild. "Şi am efectuat o anchetă foarte aprofundată", a adăugat el, în condiţiile în care acest zbor comercial efectua o cursă între Atena şi Vilnius.

Afirmaţiile şefului guvernului grec intervin în contextul în care CEO-ul companiei aeriene irlandeze, Michael O'Leary, a declarat luni că există suspiciuni că agenţi ai serviciilor de securitate din Belarus s-ar fi aflat la bordul avionului a cărui deturnare, duminică, a provocat un val de condamnări din partea occidentalilor.

"Credem că şi agenţi ai KGB au fost debarcaţi pe aeroport", a spus O'Leary. După aterizarea de urgenţă de la Minsk, disidentul belarus Roman Protasevici şi partenera sa rusă Sofia Sapega au fost arestaţi.

"Ceea ce s-a întâmplat este foarte clar", a subliniat Mitsotakis.

"Este un act de piraterie susţinut de stat", potrivit premierului grec, care susţine că nu există nici elemente care să indice că tânărul jurnalist belarus arestat a fost "urmărit sau hărţuit" înainte de decolarea aparatului de zbor din capitala greacă.

Potrivit cotidianului grec Kathimerini, opozantul belarus ar fi fost abordat pe aeroportul din Atena de un bărbat care vorbea ruseşte şi care l-ar fi fotografiat.

Roman Protasevici, de 26 de ani, fost redactor şef al canalului de Telegram al opoziţiei ruse Nexta, a fost arestat duminică după-amiază în urma aterizării de urgenţă pe aeroportul din Minsk a avionului în care se afla, după o falsă alertă cu bombă.

Miniştrii de externe ai statelor G7 au condamnat joi "cu cea mai mare fermitate" arestarea acestui jurnalist de opoziţie şi a partenerei sale şi a cerut "eliberarea lor imediată şi necondiţionată", precum şi pe cea a altor jurnalişti şi deţinuţi politici din Belarus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”