Nu-i mai satură pământul pe țărănoii ăștia?/Frații Micula vor să pună sechestru pe proprietățile și conturile României în SUA

Nu-i mai satură pământul pe țărănoii ăștia?/Frații Micula vor să pună sechestru pe proprietățile și conturile României în SUA

Viorel și Ioan Micula încearcă să blocheze activitățile consulare ale României în Statele Unite ale Americii pentru a recupera o datorie de 100 de milioane de dolari.

Un judecător federal din Washington a decis luni, 9 noiembrie, să amendeze statul român cu 1,5 milioane de dolari deoarece Capitala nu a oferit date complete referitoare la proprietățile și conturile țării noastre în SUA, potrivit romania.europalibera.org.

Sancțiunea a fost decisă în cadrul unei proceduri judiciare deschise de afaceriștii Viorel și Ioan Micula împotriva statului român. Astfel, cei doi vor să pună sechestru pe bunurile și conturile României în SUA pentru a recupera o datorie de 100 de milioane de dolari pe care România trebuie să le-o achite.

Frații Micula erau proprietari ai European Drinks în 2005, când au dat în judecată statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID). Aceștia au susținut că European Drinks a avut pierderi financiare după ce statul a eliminat facilitățile fiscale destinate unor companii din zonele defavorizate. Au făcut toate acestea folosindu-se de cetățenia suedeză, susținând că investițiile din România sunt investiții suedeze.

Din 2003, între România și Suedia exista un acord de garantare a investițiilor reciproce în celălalt stat. În baza acestui acord, frații Micula au cerut ca România să le acorde despăgubiri pentru pierderile European Drinks.

În 2013, tribunalul ICSID a dat câștig de cauză fraților Micula și le-a acordat despăgubiri de aproape 85 de milioane de dolari. După șase ani, în 2019, un tribunal federal din Columbia, Washington, și-a asumat să pună decizia ICSID în aplicare, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis anterior că hotărârea ICSID nu poate fi aplicată.

Tribunalul federal din Washington a mai decis că valoarea despăgubirilor stabilite în 2013 să fie recalculată în 2019 la suma de 356 milioane de dolari.

Statul român mai are de plată o sută de milioane de dolari, pe care frații Micula încearcă să o recupereze punând sechestru pe bunurile României în SUA, cu aprobarea judecătorului de caz.

„Răspunsurile României nu sunt complete în aspecte cheie, cum ar fi cele despre identificarea informațiilor contului bancar și a activelor deținute în Statele Unite”, a consemnat judecătorul federal, citat de Law360, în decizia de sancționare cu amendă de 1,5 milioane de dolari.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...