Nu trebuie să îşi facă nimeni probleme că nu va găsi ulei rafinat românesc pe rafturi (procesator)

Nu trebuie să îşi facă nimeni probleme că nu va găsi ulei rafinat românesc pe rafturi (procesator)

Industria de procesare deţine stocuri suficiente de seminţe de floarea soarelui, dar şi de ulei, pentru a ajunge la nivelul lunii august, a declarat, duminică, Andrei Solomon, reprezentantul unei companii de procesare a seminţelor de floarea soarelui şi de producţie a uleiului rafinat.

"Industria de procesare a seminţelor deţine stocuri suficiente de ulei şi seminţe de floarea soarelui pentru a ajunge la nivelul lunii august. Mai sunt puţine cantităţi de cumpărat, există stocuri vizibile de floarea soarelui în România care vor fi cumpărate, desigur la preţurile pieţei de astăzi, însă riscul de indisponibilitate nu există. Preţul va regla piaţa, dar ca şi disponibilitate nu trebuie să îşi facă nimeni probleme că nu va găsi ulei rafinat românesc pe rafturi", a spus Andrei Solomon, director comercial al Expur, în conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Nina Gheorghiţă, fermier din judeţul Brăila, cultivator de floarea soarelui, a transmis că România produce cu mult peste nevoile interne, iar acest lucru ar trebui să ofere românilor un confort psihic că nu vor rămâne fără ulei.

"România, la o medie undeva la trei tone la hectar, oricum produce ca şi sector vegetal cu mult peste nevoia noastră şi atunci sigur acesta ar trebui să fie un element care să ne crească, să spunem aşa, confortul psihic că nu vom rămâne fără ulei până la recolta nouă. În mod obişnuit, în Bărăgan, în jur de 20 august intrăm la recoltatul florii soarelui, în alte zone poate chiar mai devreme cu o săptămână şi din nou depozitele vor fi pline cu seminţe de floarea soarelui", a subliniat Nina Gheorghiţă.

Prezent la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii, George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a dat asigurări că activitatea comercială se desfăşoară normal şi a transmis un mesaj la responsabilitate şi "chiar la chibzuinţă în efectuarea actului comercial".

"Confirm încă o dată că magazinele funcţionează normal, nu există probleme speciale deosebite.(...) Este adevărat că în zilele premergătoare acestui sfârşit de săptămână şi mai ales ieri (sâmbătă n.r.) a fost o cerere crescută de ulei în anumite magazine. Punctual şi temporar a fost chiar poate nevoie de anumite măsuri de organizare a fluxului de cumpărători, pentru că unele magazine, poate mai mici, trebuiau să asigure acea ritmicitate a aprovizionării ca să nu existe sincope la raft, mai ales că există cumpărători care cumpără mai mult, dar şi unii care sunt interesaţi să cumpere normal şi atunci trebuie să aibă acces la acel produs. Întâlnirea de astăzi vine ca o măsură suplimentară de siguranţă. Întotdeauna este util să faci o analiză în plus, de prudenţă, de precauţie a modului cum poate evolua situaţia, iar din acest punct de vedere nu există niciun pericol legat de inexistenţa unor produse sau că acestea nu ar fi suficiente. Întâlnirea de azi şi-a propus să ne uitam la perspectivă, pentru că situaţia este complexă", a subliniat Bădescu.

El a adăugat că în tot acest context dificil şi pe un fond de îngrijorare pe care îl experimentăm cu toţii, pot apărea situaţii emoţionale suplimentare şi de aceea a făcut apel la responsabilitate, astfel încât toţi consumatorii să aibă acces la alimente.

"Transmitem şi noi un mesaj la responsabilitate, la solidaritate şi chiar la chibzuinţă în efectuarea actului comercial. Să avem întotdeauna în vedere acest acces echilibrat al tuturor consumatorilor la alimente, dar şi pentru a evita situaţii de risipă alimentară. Ne amintim că acest lucru s-a mai întâmplat şi în perioada anterioară şi credem că ar trebui să ne gândim că există şi cheltuieli suplimentare, dar şi sentimentul acesta că, practic, o resursă cum este hrana, este pur şi simplu irosită. Cu toţii cred că avem regrete când ajungem în situaţia în care va trebui să renunţăm la anumite alimente, pentru că au expirat sau nu mai sunt conforme", a menţionat reprezentantul retailerilor.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a reiterat că România nu se află în momentul de faţă în niciun risc de criză alimentară sau de apariţie a unor dezechilibre majore, pentru că "producem suficient de multă de hrană pentru necesarul de consum al populaţiei în ţara noastră".

"Îi încurajez pe români să se informeze din surse sigure să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente, pentru că România produce suficient de mult astfel încât să ne asigurăm necesarul de consum", a transmis din nou Adrian Chesnoiu.

Toate aceste asigurări din partea autorităţilor, producătorilor, procesatorilor şi retailerilor vin în contextul în care în ultimele zile românii au cumpărat cantităţi mari de ulei de teama de a nu rămâne fără acest produs sau de scumpirea exagerată şi rapidă a acestuia, aşa cum s-a întâmplat recent cu combustibilii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina