„Nu vrem să servim ocupanții”. Reacții în Georgia împotriva imigranților ruși

„Nu vrem să servim ocupanții”. Reacții în Georgia împotriva imigranților ruși

Pentru mulți georgieni, invazia Kremlinului în Ucraina vecină a reînviat amintiri dureroase ale războiului ruso-georgian din 2008 și sprijinul pe care Moscova îl oferă regiunilor separatiste ale Georgiei. În același timp, un val de ruși anti-război, care se tem de recrutare, de criza economică și de o reprimare politică acasă, a devenit o prezență notabilă pe străzile capitalei georgiene Tbilisi, notează The Moscow Times.

Tibilisi, Georgia FOTO Unspalsh

În timp ce majoritatea georgienilor nu are probleme cu noua comunitate rusă, unele tensiuni continuă să apară, deoarece războiul din Ucraina, care durează de șase luni, nu dă semne că se va încheia.

Ca un semn de îndoială, câțiva proprietari de afaceri georgieni au început să ceară clienților ruși să confirme că nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin - verbal sau în scris.

„Lumea ar trebui să oprească agresiunea rusă”, scrie pe un afiș de pe peretele unui bar din această națiune din Caucazul de Sud, care a devenit casa a zeci de mii de imigranți ruși de la invazia din Ucraina.

Dedaena este una dintre unitățile care au pus în aplicare ceea ce ei numesc „politica vizelor”.

„Rușii care vin în Georgia nu ar trebui să uite niciodată că vin într-un loc care este atacat de țara lor”, a declarat Data Lapauri, proprietarul barului Dedaena.

Politica de vize pentru cetățenii ruși

Cetățenii ruși care doresc să intre în bar trebuie să completeze un formular online și să fie de acord cu o listă de declarații, cum ar fi „Condamn agresiunea rusă în Ucraina”.

De asemenea, vizitatorii sunt rugați să nu vorbească în limba rusă sau „să se angajeze în discuții politice în timp ce sunt beți”, potrivit formularului online.

„Este o politică extremă să spui că persoanele de o anumită națiune nu sunt binevenite aici. Dar nu vreau să am în barul pe care îl dețin pe cineva care susține războiul din Ucraina și a votat pentru Putin. Nu vrem să-i servim pe ocupanți”, a declarat Lapauri pentru The Moscow Times, stând pe terasa barului într-o seară aglomerată de joi.

Printre alte cazuri în care întreprinderile georgiene au făcut cereri speciale rușilor se numără Bank of Georgia, care le-a cerut pentru scurt timp rușilor, în martie, să semneze un formular în care să spună că „condamnă agresiunea Rusiei în Georgia și Ucraina”.

Cel mai faimos club de noapte din Georgia, Bassiani, ar fi împiedicat rușii să intre din cauza naționalității lor.

Dedaena, care poartă numele unei cărți celebre din secolul al XIX-lea pentru copiii care învață georgiană, a decis să implementeze „politica de vize„ din cauza „numărului tot mai mare de cazuri de comportament nepotrivit din partea turiștilor ruși”, a declarat Lapauri, adăugând că a fost „o modalitate de a proteja barul și de a-l menține prietenos și plăcut”.

„Ni se întâmplă destul de des ca oamenii din Rusia să ne ceară servicii și meniuri în limba rusă sau să plătească în ruble. Uneori în mod agresiv. Ca și cum ar fi ceva ce le aparține. Cu siguranță aș fi preferat să nu introducem politica de vize, pentru că nu mi se pare bună, dar am fost forțați să o facem”, a declarat proprietarul barului.

Grafiti în Tibilisi, Georgia împotriva războiului din Ucraina FOTO Facebook Dedaena jpg

Grafiti în Tibilisi, Georgia împotriva războiului din Ucraina. FOTO: Facebook/Dedaena

Rușii consideră că sunt discriminați. „Este o incitare la ură”

Cu toate acestea, mulți ruși care trăiesc în Georgia spun că astfel de măsuri le încalcă drepturile.

„Cred că astfel de măsuri sunt inacceptabile, contravin legilor internaționale - orice discriminare bazată pe naționalitate sau opinii politice este inacceptabilă”, a declarat pentru The Moscow Times cetățeanul rus Ulyana Kalinina, care s-a mutat în Georgia în 2017.

„Este o incitare la ură în țara în care trăim cu toții”, a spus ea.

Regulile Dedaena pentru ruși au dus luna trecută la o serie de atacuri cibernetice în care paginile online ale barului au fost inundate de recenzii negative. Atacurile au fost aparent orchestrate de Male State, un grup rus cu vederi naționaliste extreme și radicale.

În timp ce unii localnici resimt ceea ce ei consideră atitudinile coloniale ale rușilor care sosesc, alții au subliniat că o comunitate rusă numeroasă ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității și a stabilității politice în Georgia, o țară cu doar 3,7 milioane de locuitori.

Nu există date exacte cu privire la numărul de ruși care s-au mutat în Georgia de la războiul din Ucraina, dar se crede că cifra se ridică la câteva zeci de mii.

Rușii care lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) în Georgia

Aproximativ 6.400 de companii au fost înregistrate de cetățeni ruși în Georgia între martie și iunie anul acesta, potrivit Transparency International, de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2019, înainte de începerea pandemiei de coronavirus.

Preocupările legate de securitate au fost alimentate și de rapoartele privind rușii care lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) în Georgia. Un moscovit a afirmat în iulie că a fost recrutat pentru a spiona disidenții ruși din Tbilisi, în timp ce un angajat al liderului opoziției Alexei Navalny care lucra pentru FSB a recunoscut, de asemenea, recent că s-a mutat în Georgia.

„Mă tem că ar putea exista un fel de provocare din partea Moscovei din cauza numărului mare de ruși”, a declarat Nino, o georgiană care a refuzat să își precizeze numele de familie.

„Oamenii vin aici, încep să cumpere apartamente, au un permis de ședere, nu învață georgiană și apoi - cine știe - ce se întâmplă dacă Rusia vine aici pentru a-și «proteja» oamenii, așa cum face în Ucraina?”, a declarat ea pentru The Moscow Times din Tbilisi.

„Putin ucide oameni în Ucraina, în timp ce rușii mănâncă khachapuri în Georgia"

În timp ce capitala georgiană este renumită pentru ospitalitatea, restaurantele și viața de noapte, unii politicieni au cerut introducerea de vize pentru turiștii ruși de la război încoace.

Steagurile ucrainene sunt o priveliște obișnuită pe străzile din Tbilisi, iar un banner stradal afișat în timpul unei vizite recente făcea referire la faimoasa bucătărie georgiană: „Putin ucide oameni în Ucraina, în timp ce rușii mănâncă khachapuri în Georgia”.

Există, de asemenea, dovezi că polițiștii de frontieră georgieni refuză din ce în ce mai des intrarea jurnaliștilor și activiștilor ruși proeminenți atunci când aceștia încearcă să intre în țară.

Cei care se opun restricțiilor pentru cetățenii ruși susțin că țintirea rușilor nu face decât să crească tensiunile cu localnicii.

„Majoritatea oamenilor care s-au mutat în Georgia nu susțin politica lui Putin și războiul - aceștia sunt cei care merg la proteste și își exprimă cu voce tare opiniile politice”, a declarat un expatriat rus cu rădăcini georgiene.

„Aceste [restricții] s-ar putea întoarce împotriva lor și ar putea împinge oamenii înapoi la Putin”, a adăugat ea.

În același timp, o serie de activiști ai opoziției ruse consideră că nu este nimic problematic în a le cere rușilor să își exprime opoziția față de Putin.

Anton Mikhalchuk, un activist din Tbilisi și manager al Fundației Rusia Liberă, a postat luna trecută o fotografie din bar, susținând că presupusa prezență a unei "rusofobii" semnificative în Georgia este doar "propagandă" rusă.

Iar Lapauri a spus că, atâta timp cât băutorii ruși își declară opoziția față de Putin, vor fi tratați la fel ca georgienii sau oaspeții din orice altă țară.

„Avem o mulțime de vorbitori de limbă rusă și mulți dintre ei sunt și cetățeni ai Rusiei și nu îi deranjează să completeze formularul”, a spus el.

„Avem un feedback pozitiv din partea lor, le place muzica și atmosfera noastră”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani