Numărul deputaţilor conservatori care cer un vot de neîncredere împotriva premierului Boris Johnson a ajuns la 15

Numărul deputaţilor conservatori care cer un vot de neîncredere împotriva premierului Boris Johnson a ajuns la 15

Deputatul conservator britanic Nick Gibb a confirmat sâmbătă că a cerut o moţiune de încredere în interiorul partidului împotriva premierului Boris Johnson, ajungând astfel la 15 numărul parlamentarilor din formaţiunea de guvernământ care au declarat public că doresc un vot asupra viitorului politic al prim-ministrului, cu obiectivul de a-l demite, relatează agenţia EFE.

Pentru aceasta este nevoie ca cel puţin 54 de parlamentari conservatori să trimită ''Comitetului 1922'' din cadrul Partidului Conservator o scrisoare prin care să ceară un vot de neîncredere. Cei 15 sunt însă numai cei care au anunţat public că au trimis respectiva scrisoare, numărul lor real fiind încă necunoscut.

Contestarea lui Johnson în interiorul propriului său partid s-a amplificat după dezvăluirile despre petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, dezvăluiri ce au afectat popularitatea partidului câştigător al ultimelor alegeri. ''Pentru a restabili încrederea, trebuie să schimbăm premierul'', punctează deputatul Nick Gibb într-un articol publicat în The Daily Telegraph.

Totuşi, deşi există o profundă nemulţumire şi în interiorul formaţiunii, unii deputaţi conservatori nu consideră oportună organizarea prea curând a unei moţiuni, întrucât, dacă Boris Johnson o va câştiga, abia peste un an va putea fi depusă o nouă moţiune împotriva lui. Există deputaţi care preferă să aştepte să vadă dacă vreunul dintre miniştri - mai ales cel al economiei, Rishi Sunak, care ar fi un posibil înlocuitor al lui Johnson - va rupe rândurile pentru a se alătura taberei ce doreşte schimbarea premierului.

Aceasta din urmă refuză în continuare să se retragă, deşi în ultima săptămână a fost părăsit de cinci dintre colaboratorii săi apropiaţi.

Deocamdată, poliţia britanică investighează 12 petreceri desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie. Din punct de vedere legal, Johnson şi ceilalţi participanţi riscă cel mult o amendă, însă pe plan politic o astfel de sancţiune ar confirma că premierul a fost nesincer în faţa parlamentului, unde a expus versiuni contradictorii asupra acelor petreceri.AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…