Numărul deputaţilor conservatori care cer un vot de neîncredere împotriva premierului Boris Johnson a ajuns la 15

Numărul deputaţilor conservatori care cer un vot de neîncredere împotriva premierului Boris Johnson a ajuns la 15

Deputatul conservator britanic Nick Gibb a confirmat sâmbătă că a cerut o moţiune de încredere în interiorul partidului împotriva premierului Boris Johnson, ajungând astfel la 15 numărul parlamentarilor din formaţiunea de guvernământ care au declarat public că doresc un vot asupra viitorului politic al prim-ministrului, cu obiectivul de a-l demite, relatează agenţia EFE.

Pentru aceasta este nevoie ca cel puţin 54 de parlamentari conservatori să trimită ''Comitetului 1922'' din cadrul Partidului Conservator o scrisoare prin care să ceară un vot de neîncredere. Cei 15 sunt însă numai cei care au anunţat public că au trimis respectiva scrisoare, numărul lor real fiind încă necunoscut.

Contestarea lui Johnson în interiorul propriului său partid s-a amplificat după dezvăluirile despre petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, dezvăluiri ce au afectat popularitatea partidului câştigător al ultimelor alegeri. ''Pentru a restabili încrederea, trebuie să schimbăm premierul'', punctează deputatul Nick Gibb într-un articol publicat în The Daily Telegraph.

Totuşi, deşi există o profundă nemulţumire şi în interiorul formaţiunii, unii deputaţi conservatori nu consideră oportună organizarea prea curând a unei moţiuni, întrucât, dacă Boris Johnson o va câştiga, abia peste un an va putea fi depusă o nouă moţiune împotriva lui. Există deputaţi care preferă să aştepte să vadă dacă vreunul dintre miniştri - mai ales cel al economiei, Rishi Sunak, care ar fi un posibil înlocuitor al lui Johnson - va rupe rândurile pentru a se alătura taberei ce doreşte schimbarea premierului.

Aceasta din urmă refuză în continuare să se retragă, deşi în ultima săptămână a fost părăsit de cinci dintre colaboratorii săi apropiaţi.

Deocamdată, poliţia britanică investighează 12 petreceri desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie. Din punct de vedere legal, Johnson şi ceilalţi participanţi riscă cel mult o amendă, însă pe plan politic o astfel de sancţiune ar confirma că premierul a fost nesincer în faţa parlamentului, unde a expus versiuni contradictorii asupra acelor petreceri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”