NYT: Andrew Tate a crezut că este mai presus de lege. România i-a dovedit că a greșit

NYT: Andrew Tate a crezut că este mai presus de lege. România i-a dovedit că a greșit

Influencerul online, popular în rândul tinerilor, se confruntă cu acuzații de trafic de persoane și viol, după ce a căutat un loc în care „corupția este accesibilă pentru toată lumea”.

Orașul Vechi din București, capitala României. În ultimii ani, țara a depus un efort serios pentru a combate ilegalitatea generală care aparent l-a atras pe influencerul online Andrew Tate, conform The New York Times

Andrew Tate, un influencer online, kickboxer retras din activitatea competițională și auto-încoronat „rege al masculinității toxice”, nu a făcut niciodată niciun secret despre motivul pentru care a ales România drept casă și bază de afaceri.

Îmi place să trăiesc într-o societate în care banii mei, influența și puterea mea înseamnă că nu sunt sub sau îndatorat niciunei legi”, le-a spus Tate fanilor săi.

Dar, la fel ca multe din ceea ce fostul kickboxer le-a spus milioanelor săi de adepți, în mare parte tineri, de pe rețelele de socializare – inclusiv pretenții că este un trilionar și are 19 pașapoarte – declarația domnului Tate a credinței în România ca un refugiu fără riscuri pentru comportamente antisociale reflectă mai mult fantezie decât realitatea.

Autoritățile române l-au arestat în decembrie pe Andrew Tate, cetățean atât al Statelor Unite, cât și al Marii Britanii, și pe fratele său mai mic, Tristan, sub acuzația de trafic de persoane, viol și formarea unui grup infracțional organizat. Deţinuţi trei luni într-o închisoare din Capitală, ambii bărbaţi, care neagă orice faptă, se află acum în arest la domiciliu, în aşteptarea judecăţii.

Casa lor este un complex întins pe o stradă murdară din Voluntari, un oraș de lângă București care este presărat cu turnuri de birouri noi și strălucitoare și loturi goale abandonate. Seamănă mai mult cu un depozit industrial decât cu bârlogul unui bărbat care s-a lăudat cu o bogăție imensă și a postat videoclipuri cu el însuși stând în avioane private cu femei frumoase și conducând mașini rapide.

Mașinile high-end care odinioară înghesuiau curtea, inclusiv un Rolls-Royce, un Porsche, un Aston Martin și un BMW, toate au dispărut, confiscate de autoritățile române. Singura mașină rămasă este o Lada rusă urâtă. Nu merita confiscată.

România se află în continuare cu mult sub majoritatea colegilor membri ai Uniunii Europene în clasamentele internaționale în ceea ce privește combaterea corupției. În indicele de percepție a corupției de anul trecut de la Transparency International, doar Bulgaria și Ungaria au ocupat poziții mai joase. Iar România, conform raportului 2022 al Departamentului de Stat privind traficul de persoane, rămâne „o țară sursă primară pentru traficul sexual” în Europa.

Dar, în ultimii ani, România a făcut un efort serios pentru a combate corupția endemică și ilegalitatea generală care au stricat țara de mult timp - și care, se pare, l-au atras pe domnul Tate. Înainte de arestare, el a spus că îi plăcea „să trăiască în țări în care corupția este accesibilă pentru toată lumea” și în care oricine poate plăti mită de 50 de dolari pentru a scăpa de o amendă de viteză.

Eugen Vidineac, avocatul român care îl apără pe domnul Tate, a spus că clientul său „a spus multe prostii”, dar că, după arestarea sa, „a încetat să se mai gândească că România este atât de coruptă”.

De când domnul Tate și-a stabilit România ca bază, în jurul anului 2016, agenția anti-trafic a țării și-a extins personalul și a lansat o campanie intensă pe panouri publicitare, televiziune și online, avertizând femeile împotriva „lover-boy-lor” traficanți care folosesc seducția ca tehnică de recrutare. Dl Tate este acuzat că a folosit această tactică pentru a atrage femeile vulnerabile în complexul său pentru a juca în videoclipuri sexuale online.

Raportul Departamentului de Stat spunea că, deși România „nu a îndeplinit pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului”, „depune eforturi semnificative pentru a face acest lucru”.

Acesta a citat o serie de modificări legislative, creșterea bruscă a numărului de urmăriri penale pentru trafic, intensificarea cooperării cu alte țări europene și înființarea în 2021 a unei unități dedicate combaterii traficului sexual de către Direcția de Investigare a Crimei Organizate și Terorism din România, agenția care conduce ancheta, în cazul Tate.

Direcția a deschis anul trecut 1.246 de noi anchete de trafic, dublu față de 2021.

Monica Boseff, președintele Open Door Foundation, un grup privat care conduce un adăpost pentru femeile care fug de comerțul sexual, a spus că domnul Tate „nu a fost singurul misogin care a făcut declarații înfiorătoare pe rețelele de socializare legate de femei”. Dar ea a spus că a „calculat greșit” în credința sa că orice merge în România.

Avem încă probleme mari pe care trebuie să le rezolvăm, dar s-au înregistrat o îmbunătățire reală și în sfârșit avem speranța” că abuzul și exploatarea femeilor sunt văzute încet de către societate și oficiali drept crime, a spus doamna Boseff.

Pentru Silvia Tabusca, lector de drept la Universitatea Româno-Americană din București, care a lucrat cu procurorii în cazuri de trafic, marea greșeală a domnului Tate nu a fost atât că a apreciat greșit climatul juridic și social în schimbare din România, cât a inclus și o tânără americancă femeie printre presupusele sale victime.

Fără presiuni din partea Statelor Unite pentru a-l investiga pe domnul Tate, doamna Tabușca a spus: „Nu sunt sigură că procurorii români l-ar fi atins vreodată”.

Ambasada Statelor Unite la București, invocând „considerații de confidențialitate”, nu a comentat dacă autoritățile americane au intervenit în numele unui cetățean american. De asemenea, agenția română care conduce ancheta a refuzat să comenteze.

La fel ca doamna Tabusca, avocatul domnului Tate a pus pe seama intervenției americane ceea ce el a descris drept „zelul neașteptat al autorităților române împotriva clientului său”, zel despre care a spus ca a început să se manifeste pregnant, anul trecut după ce mama unei tinere din Florida a început să-și facă griji că domnul Tate îi luase fiica captivă și ceruse Departamentului de Stat să facă ceva.

Apelul mamei, a spus avocatul, a determinat autoritățile americane să solicite ajutor României și a determinat deschiderea unei anchete penale în aprilie anul trecut - la scurt timp după ce fiica i-a spus mamei sale că se află în România și locuiește în complexul domnului Tate. Anchetatorii au depistat complexul, i-au interceptat telefonul și i-au monitorizat mișcările și comunicările online.

Detaliile despre ceea ce au găsit sunt încă secrete și, potrivit avocatului, care are acces la dosarul cauzei, nu oferă nicio dovadă de faptă penală, ci doar de desfrânare. „Problema clientului meu”, a spus el, „este stilul lui de viață. Dar stilul de viață nu este o crimă. Ceea ce contează este ceea ce este ilegal, nu ceea ce este imoral.”

Domnul Tate, la rândul său, a oferit o explicație caracteristică melodramatică pentru arestarea sa. La o zi după ce polițiști înarmați au luat cu asalt complexul său, el le-a spus adepților săi de pe Twitter, care acum numără 6,6 milioane, că „matricea și-a trimis agenții”. „Matricea” este desemnarea de către domnul Tate drept o conspirație a elitelor corporative „trezite”, politicienii de masă și feministele pentru a emascula bărbații.

Procurorii îl acuză pe domnul Tate că a ademenit femei în complexul său și apoi le-a pus la muncă sub constrângerea că filmulețe în care acestea apar ar putea ajunge pe site-uri web pornografice. Avocatul a spus că reședința domnului Tate nu avea studiouri cu webcam și că clientul său nu a constrâns pe nimeni să rămână sau să lucreze acolo. Frații Tate, a spus el, „sunt celebri; ei sunt bogați; sunt tineri și frumoși”, adăugând: „Care ar fi interesul lor în a forța femeile să acționeze ca sclave?

Singurele persoane care locuiau în complex, a spus avocatul, erau frații și diferitele lor iubite. El a recunoscut că unele dintre femei au apărut în videoclipurile lansate de domnul Tate, dar a spus că au făcut acest lucru din proprie voință, în speranța că acest lucru le va ajuta să câștige adepți pe rețelele sociale. „Nu a luat niciodată bani de la fete”, a spus avocatul.

Site-ul web acum dispărut, pentru unul dintre proiectele de afaceri ale domnului Tate - o academie online care oferă un „Ph.D. Program” în „Tehnici pentru ademenirea fetelor” – a oferit o poveste diferită. S-a lăudat că domnul Tate „deține și operează cluburi de striptease și studiouri cu camere web” și are „femei de CALITATE SUPERIOARĂ care locuiesc cu el și îi fac bani cu normă întreagă”.

Prospectul de vânzare pentru program, prin care se cereau peste 400 de dolari pentru înscriere, promitea să-i învețe pe studenți „cum să construiască o armată de femei care să vă fie atât de loiale încât vă permită să aveți câte fete doriți”.

Două femei pe care procurorii le-au descris drept victime au insistat că s-au asociat cu domnul Tate de la sine și nu au fost constrânse. Raportul unui psiholog clinician, pregătit ca parte a cazului spunea că li s-a spălat creierul, făcându-le să creadă că au o relație romantică autentică cu domnul Tate.

Doamna Boseff, șefa Fundației Open Door, a spus că cele mai multe dintre cele peste 1.200 de femei care au trecut prin adăpostul grupului ei în ultimul deceniu au fost prinse de traficanți travestiți în „loverboy” și au simțit adesea afecțiune și loialitate față de ei în ciuda faptului că au fost împinse să lucreze ca prostituate.

Domnul Tate, a spus ea, a înțeles că „toată lumea tânjește să fie iubită, să fie îngrijită și să audă cuvinte de încurajare” – nevoi care le pot face pe tinerele care au vieți familiale turbulente deosebit de vulnerabile la exploatare.

Statisticile realizate de agenția anti-trafic arată că 74 la sută dintre victime sunt recrutate de cunoscuți, prieteni, vecini sau chiar rude.

De la eliberarea din închisoare în arest la domiciliu la sfârșitul lunii martie, domnul Tate s-a transformat în filantrop, susținând că a înființat un adăpost pentru câini, a reconstruit un orfelinat românesc și că „va salva lumea” .

Neconvins de noul său angajament pentru faptele bune, un tribunal din București a prelungit vineri arestul la domiciliu al fraților Tate cu încă o lună.

„România nu este atât de coruptă pe cât a crezut și sperat Tate”, a declarat Mihaela Drăguș, polițist la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...