NYT: Baza israeliană despre care se presupune că adăpostește arme nucleare a fost atacată pe 7 octombrie

NYT: Baza israeliană despre care se presupune că adăpostește arme nucleare a fost atacată pe 7 octombrie

Nu se știe dacă Hamas știa că ar putea exista arme nucleare în baza militară.

Foto: Arhiva Adevărul

Baza militară israeliană Sdot Micha, unde se presupune că sunt depozitate arme nucleare, a fost lovită de o rachetă pe 7 octombrie, relatează The New York Times cu referire la imagini din satelit. Potrivit publicației, o rachetă, trasă probabil de mișcarea palestiniană radicală Hamas, a lovit baza militară israeliană Sdot Micha. Potrivit experților, această bază găzduiește un număr mare de rachete capabile să transporte un focos nuclear. Rachetele nu au fost avariate, dar în urma atacului a început un incendiu în zona din apropiere, precizează publicația.

După cum notează ziarul, acesta este primul caz cunoscut de atac al unor militanți palestinieni asupra unei baze militare despre care se crede că ar conține arme nucleare. În același timp, publicația subliniază că nu este clar dacă Hamas știa despre acest lucru sau dacă obiectivul a devenit o țintă din întâmplare.

Anterior, mai multe țări islamice au anunțat planuri de a cere Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice să investigheze Israelul pentru utilizarea de arme interzise de convențiile internaționale.

Pe 5 noiembrie, răspunzând la întrebarea unui jurnalist dacă ar trebui aruncată o bombă nucleară în Fâșia Gaza, ministrul israelian al Ierusalimului și al Patrimoniului Amichai Eliyahu a spus că „aceasta este una dintre posibilități”. El a clarificat mai târziu că declarația cu privire la utilizarea bombei atomice a fost metaforică, dar că Israelul are nevoie cu siguranță de un răspuns puternic și disproporționat la terorism.

Prim-ministrul statului evreu, Benjamin Netanyahu, l-a suspendat pe Eliyahu de la reuniunile guvernamentale și a respins declarațiile despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în Gaza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB