O altă rafinărie rusă a fost ținta atacurilor ucrainene cu drone

O altă rafinărie rusă a fost ținta atacurilor ucrainene cu drone

Ucraina a atacat cu drone, vineri, o rafinărie privată din regiunea rusă Kaluga, într-o operaţiune coordonată de serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GRU), relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Ucraina a vizat cu drone o rafinărie din regiunea Kaluga FOTO Captură via X

Rafinăria se află la aproximativ 75 de kilometri vest de Moscova şi este una de mici dimensiuni, având o capacitate anuală de 1,2 milioane de tone, ceea ce înseamnă aproximativ 24.000 de barili pe zi.

Guvernatorul regiunii Kaluga, Vladislav Şapşa, a afirmat pe Telegram că apărarea antiaeriană a doborât patru drone în zona unde se află rafinăria respectivă şi că nu există victime sau infrastructură distrusă.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone împotriva unor obiective petroliere importante din Rusia, încercând să cauzeze economiei ruse pagube la peste doi ani de la lansarea agresiunii militare ruse pe scară largă contra Ucrainei.

Ucraina şi-a stabilit printre priorităţi producţia de drone cu rază lungă, pentru a compensa penuria de muniţii mai sofisticate.

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat în februarie pentru Reuters că Ucraina intenţionează să producă în acest an mii de drone cu rază lungă ce ar urma să fie utilizate contra Rusiei. De partea sa, încă din primul an de război Rusia a folosit mii de drone Shahed, de producţie iraniană, pentru a bombarda obiective din Ucraina.

Noi atacuri cu drone asupra regiunilor din Rusia

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că a distrus cinci drone ucrainene şi nouă rachete deasupra regiunii Belgorod, frontalieră cu Ucraina.

Alte două drone au fost neutralizate deasupra regiunii Lipeţk, situată la circa 400 de km sud de Moscova, potrivit guvernatorului regional Igor Artamonov.

Ucraina şi-a înmulţit atacurile odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, lovind tot mai în adâncul teritoriului rus pentru a riposta la atacurile Moscovei.

Rusia susţine că a respins mai multe incursiuni armate dinspre Ucraina

„Din 12 până pe 14 martie, trupele (ruse) au dejucat tentativele unor militanţi ucraineni de a pătrunde pe teritoriul regiunilor Belgorod şi Kursk ale Federaţiei Ruse. Atacurile acestor unităţi ale forţelor armate ucrainene au fost respinse", a afirmat Ministerul Apărării rus.

Aceste atacuri terestre, însoţite de lovituri de drone, au fost revendicate de mai multe unităţi cu bazele în Ucraina şi care susţin că sunt formate de ruşi anti-Kremlin, hotărâţi să doboare regimul lui Vladimir Putin.

Potrivit Ministerului Apărării rus, cel mai recent atac a avut loc joi în jurul orelor locale 16:30 (13:30 GMT). Armata rusă a trebuit să recurgă la artilerie şi bombardamente aeriene pentru a respinge atacatorii care şi-au înmulţit aceste incursiuni în contextul alegerilor prezidenţiale din Rusia, ce se desfăşoară în perioada 15-17 martie.

Vineri, forţele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a lansat în cursul nopții de joi spre vineri 27 de drone şi opt rachete, toate fiind „distruse" de apărarea aeriană, potrivit aceleiaşi surse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB