O bacterie rară care se hrănește cu carne stârnește panică în Florida

O bacterie rară care se hrănește cu carne stârnește panică în Florida

Florida, care a fost devastată în urmă cu o lună de uraganul Ian, a înregistrat o creștere aproape dublă a numărului de persoane care se infectează sau mor din cauza unei bacterii care ajunge în organism prin expunerea unei râni deschise. Aceasta se dezvoltă în apa contaminată în urma inundațiilor, relatează NPR .

Peste 65 de persoane s-au infectat cu Vibrio vulnificus. Foto: microbiology online

Conform Departamentului de Sănătate din Florida, statul american a înregistrat 65 de cazuri de infecții cu Vibrio vulnificus și 11 decese cauzate de bacterie în anul 2022. În comitatul Lee, unde uraganul Ian a ajuns pe 28 septembrie ca o furtună de categoria 4, au fost raportate 45% dintre cazuri.

Ce este Vibrio vulnificus?

Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că Vibrio vulnificus este prezentă în apa de mare și este un tip de bacterie care cauzează boli alimentare.

Cele mai multe infecții apar în lunile mai calde și după deversarea apelor uzate în apele de coastă, așa cum s-a întâmplat și în timpul uraganului Ian.

Simptome

De asemenea, persoanele se pot infecta cu această bacterie prin consumul de fructe de mare insuficient gătite.

Însă în urma unui uragan, infecția apare atunci când o rană deschisă intră în contact direct cu apa contaminată. În cazul unei infectări apar leziuni cutanate și ulcerații.

Bolile severe cauzate de infecția cu Vibrio vulnificus sunt rare. Este pentru prima dată când numărul de cazuri în Florida a înregistrat o creștere de peste 50 de cazuri din anul 2008, când Departamentul de Sănătate din Florida a raportat date despre infecții.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit din cauza medicamentelor sau a bolilor cronice sunt mai predispuse să se infecteze, iar în cazul în care bacteria ajunge în sânge poate duce la simptome precum: crampe abdominale, vărsături, febră și frisoane.

Departamentul de Sănătate din Florida i-a atenționat pe locuitori să nu expună rănile în apa contaminată și să evite să consume orice aliment care a intrat în contact cu apa.

Cei care s-au expus la apa contaminată trebuie să curețe rănile. De asemenea, se poate solicita asistență medicală în cazul în care infecțiile sunt însoțite de roșeață, umflături și scurgeri de lichid.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...