O bloggeriță acuză YouTube că a încercat să o influențeze în alegerea întrebărilor pentru interviul cu Jean-Claude Juncker

O bloggeriță din Franța care l-a intervievat joi online pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a plâns că un angajat al YouTube a exercitat presiuni asupra ei pentru a o determina să-i pună întrebări 'mai ușoare' președintelui executivului comunitar, fapt pe care platforma video îl contestă, deși bloggerița a publicat o înregistrare în sprijinul afirmațiilor sale, transmite luni AFP.

Captură Foto: (c) franceinfo / YouTube

Franțuzoaica Letiția Nadji are un canal pe YouTube și un blog pe teme de sănătate și mediu, cu circa 60.000 de abonați. După ce i s-a oferit oportunitatea de a se număra printre cei trei cetățeni europeni selectați să-i adreseze întrebări lui Juncker în interviul organizat în comun de YouTube și postul Euronews, ea a cerut părerea abonaților blogului și a decis să răspundă favorabil acestei invitații.

Dar în întrebările pe care le-a pregătit pentru interviu ea a insistat pe politica fiscală a statului Luxemburg, referire la scandalul LuxLeaks, ce a dezvăluit sistemul de evaziune fiscală în favoarea multinaționalelor organizat în această țară pe vremea când Juncker era premier.

Aceste întrebări par să nu fi fost agreate de Youtube și, după cum se observă în imaginile filmate cu camera ascunsă și postate de bloggeriță pe Facebook, un angajat al acestei platforme video a încercat să o convingă să nu abordeze acel subiect în interviu.

'Este deja o întrebare foarte dificilă pentru dl. Juncker, tu vorbești despre lobby-ul societăților. Nu cred că vrei să ai neînțelegeri cu Comisia Europeană și cu Youtube, iar toată lumea are încredere în tine. În fine, doar dacă nu intenționezi să stai mult pe YouTube', i-a spus respectivul angajat.

Această înregistrare, în care bloggerița acuză YouTube că a 'amenințat-o pentru a fi pe placul președintelui Comisiei Europene', a fost postată pe Facebook duminică și are deocamdată peste două milioane de vizualizări.

Însă discuția cu angajatul YouTube nu a împiedicat-o să-i adreseze lui Juncker respectivele întrebări. După acest episod, spre marea ei surpriză, bloggerița a primit din partea YouTube o ofertă să fie timp de un an ambasadoare a acestei platforme video, dar ea a refuzat, invocând faptul că nu dorește să fie manipulată.

YouTube a respins orice acuzații privind cenzura, dar a recunoscut că i-a cerut bloggeriței să fie 'respectuoasă' în timpul interviului.

'Letiția a dorit să pună întrebări dificile (...) și, înaintea interviului, ne-a cerut sfaturi despre modalitatea de a le formula. Colegul nostru a încurajat-o să privilegieze respectul confruntării și, așa cum arată înregistrarea interviului, ea a avut oportunitatea de a pune toate întrebările pe care le-a pregătit', afirmă un purtător de cuvânt al YouTube (filială a societății Google), care și-a exprimat totodată regretul pentru 'o frază nefericită', respectiv acea frază care poate fi considerată un avertisment.

La rândul ei, Comisia Europeană a asigurat că nu a fost informată în prealabil despre vreo întrebare din acel interviu și că nici nu a cerut platformei YouTube să exercite presiuni asupra bloggeriței.

'În cei 25 de ani de viață publică, președintele (Juncker) a răspuns întrebărilor jurnaliștilor cei mai experimentați și nu are absolut deloc nevoie și nici nu a cerut ca cineva să tempereze întrebările pentru el', a indicat luni un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația